úterý 19. prosince 2017

STAR WARS: EPISODE VIII - THE LAST JEDI (2017)

Hergot, jak to bude pokračovat, říkal jsem si po skončení sedmého dílu. Tolik nevysvětlených záležitostí! Tolik věcí, které mě zajímaly! Kdo je Snoke? Kdo je Rey a kdo jsou její rodiče? Přidá se Kylo Ren na světlou stranu síly? Jaká bude Lukova úloha? Otázky, otázky, samé otázky. V průběhu těch dvou let moje touha po pokračování samozřejmě opadla, a v posledním týdnu jsem zjistil, že se zase tak moc netěším. I když jsem den předem sedmičku zopakoval a i na potřetí se mi moc líbila. Osmička - chtěl jsem se uchránit spoilerů za každou cenu. Proto jsem viděl pouze první teaser. Možná dva. Ale na další videa jsem nekoukal. Nečetl jsem recenze, nečetl jsem komentáře. Tenhle řízený nezájem možná vyvolal tu letargii. Mimochodem, zabijte někdo Mirku Spáčilovou za spoilování už v nadpisu.
Potřetí v životě jsem byl v IMAXu, poprvé na 3D. Bohužel lístky se začaly prodávat mnohem dřív, než jsme předpokládali, takže jsme byli rádi za čtvrtou řadu skoro na kraji. Což bylo hodně blízko. A to způsobilo, že z 3D jsem vlastně neměl nic. Na blízkost jsem si zvykl snadno, ale v podstatě jsem si 3D efektů nevšiml. Zespoda to holt nefunguje.
Tak a teď jsem se vyžvanil technicky a přejdeme přímo k filmu. Kdo se chce uchovat jakýchkoli náznaků spoilerů, ať neotvírá dál. Ne, pokusím se obejít bez plných spoilerů. Ale pokud nechcete vědět vůbec nic, dál nečtěte.
ČÍST DÁL


Když jsem odcházel z kina, moje pocity byly hodně smíšené. Sedmička nasadila laťku hodně vysoko a osmička... by se k ní hodně přiblížila, kdyby tam nebyly momenty, u kterých jsem nevěřícně kroutil hlavou. Nebylo jich naštěstí moc, a žádné nesouvisely s trapnými pokusy o humor, ale docela mě vyrušily. Druhým problémem jsou některé postavy a zápletky, které moc nefungují. A dostanu se k tomu, proč. No a zatřetí jsem měl problém s otázkami, které jsem položil v úvodu. Na zdaleka všechny jsme odpověď nedostali. Problém je, že kdyby mi bylo řečeno, že tohle je závěr série, neměl bych moc problém tomu věřit.
Příběh se odehrává ve dvou rovinách. Rey se snaží přimět neochotného Luka, který o minulosti nechce za boha slyšet, aby pomohl odboji, ale hlavně se snaží pochopit, jaká síla se v ní skrývá, a možná i odkud vlastně pochází. Navíc cítí propojení s Kylo Renem. Druhá rovina se točí kolem Leiy, Poea a Finna a vůbec celého odboje, který se ocitne v pasti a hledá jakoukoli možnost přežití. Čili půl filmu se vlastně pohybujeme ve dvou lokacích - na ostrově, kde přes značnou nehostinnost žije plno různých tvorů, a na palubách lodí odboje a Prvního řádu.
Stěžovali jste si, že sedmička byla Nová naděje přes kopírák? Poslední z Jediů má něco z Impéria, i když hlavně ke konci, ale především mi připadal hodně obšlehnutý z Návratu Jediho. Ať už je to střih mezi třemi rovinami, akčně-dobrodružnou, akčně-válečnou a psychologickou v určitém bodě, nebo vztah Snokea, Kyla a Rey. Zatímco u sedmičky mi ta podoba došla až posléze, u tohoto dílu to bilo doslova do očí. Jednotlivé příběhy pak mají různorodou kvalitu. Rey a Luke na ostrově jsou jasně to nejlepší a nejzajímavější a oba aktéři se překonávají. Mark Hamill tu má konečně co hrát, Luke není jen hrdina, ale i mrzout, člověk litující selhání a občas i cynický vtipálek. Daisy Ridley byla v SW7 nepříliš dobrá, ale sympatická, ale tady hraje dobře. Mnohem lépe tu působí i Kylo Ren, na začátku se nadobro zbavující své masky. Snoke mě hodně zklamal prakticky ve všech ohledech, i jak šablonovitě ho Andy Serkis hraje. Zato potěšil generál Hux, z kterého je ještě lepší padouch a strká do kapsy všechny generály, které Darth Vader tak rád dusil.
Problém je s dalšími dvěma liniemi. Linie na lodích, tažená Poem Dameronem, od kterého jsem si po sedmičce sliboval hodně, Laurou Dernovou coby nesympatickou velitelkou a Carrií Fisherovou trochu taky, přešlapuje na místě. Odehrává se, jak to vypadá, během několika dní, reálně by to ale mohlo trvat jen pár hodin. Isaac tu tak nemá moc co hrát. Carrie Fisher stráví půl děje na lůžku. To byla jedna z těch věcí, co mě šokovaly, a myslel jsem si, že se mi to snad jen zdá. Napřed je výbuchem vymrštěna do kosmu, kde, ve vakuu i stavu beztíže, se najednou probere a doplachtí zpět na loď. Co to mělo být???
No a pak je tu linie s Finnem, který se setká s Asiatkou, s kterou se pokusí zapeklitou situaci vyřešit. Finnova motivace je nevěrohodná a Asiatka mi vadila. Dobré je, že vidíme konečně jednu originální planetu, jakési vesmírné Monte Carlo, nóbl společnost, dostihy a tak. A taky zotročené štrajchpudlíky, tzn. děti pracující, aby se boháči mohli bavit a sexuálně obtěžovat BB-8 (aspoň to tak vypadalo). K BB-8 se ještě vrátím. A když jsem se nad tím zamyslel, nad celou tou linií a jejím významem, došlo mi, jak naprosto a totálně byla zbytečná, stejně jako postava, kterou hrál Benicio del Toro. Finn a Poe tak zklamali a pro děj filmu jsou vlastně zbyteční. Stejně jako C-3PO, R2D2 a Žvejkal, kteří se objevují poměrně sporadicky. Všechny tři linie se pak mezi sebou zásadně prostříhávají ve chvílích, kdy je scéna extrémně zajímavá. Najednou střih a totální změna prostředí, tempa i tónu. Z vážného rozjímání do lehce komické akce a podobně.
Každá trilogie přinesla vlastní pojetí Síly. Ve staré to nebylo nijak moc specifikováno, mileniální přinesla midichloriany. V nové trilogii dostáváme vlastně nový rozměr. Na začátku se mi líbilo, že Luke nadnáší pochybování o světlé a temné straně síly, zdůrazňuje rovnováhu. A pak se takhle rovina nějak úplně vytratila. No a nakonec z toho vyleze, že člověk, který umí pracovat se Sílou, dokáže totálně všechno. Požadovat od Star Wars dodržování fyzikálních zákonů by bylo naivní. Ale tady spíš jde o to, že pokud by hrdinové dokázali pořádně pracovat se Sílou, všechno by vyřídili lusknutím prstu. Co se týče mimořádných schopností, v akčního hrdinu se mění i BB-8, který už taky dokáže prakticky všechno. Ale nevadilo mi to tolik, jako když R2D2 létal.
Jo a máme tu plno roztomilých zviřátek. Ptáčky, které si Žvejkal chce opéct, jakéhosi tvora, kterého Luke dojí, veliké dostihové něco-jako-koně, křišťálové psy a další a další. Bude bohatý merchandising? Vedle toho, co měly znamenat některé věci, to byla asi jediná otázka, kterou jsem si po odchodu z kina kladl. Měl jsem pocit, že spousta linek byla už zakončena, nové otázky nebyly položeny a vůbec nemám představu, co čekat od závěru trilogie. Poslední z Jediů je dobrý film. Až na dlouhou stopáž, protahovaný konec a výše zmíněné, ale bavilo mě to, je to dobře udělané, dobře zahrané, s výbornou hudbou. Jen to nebylo úplně ono. Na zakončení jsem "jen" zvědav. 7,5/10
a.k.a. Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů
Režie: Rian Johnson
Hrají: Mark Hamill, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Laura Dern, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Benicio Del Toro, Lupita Nyong'o, Anthony Daniels
Hudba: John Williams
USA 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat