neděle 5. listopadu 2017

OIK'S HORRIFYING HALLOWEEN SPECIAL - part 7

Na Facebooku byl vznesen požadavek, abych opět zařadil něco českého. Výběr je poměrně omezený, paradoxně víc věcí se snad dá najít mezi televizními inscenacemi než mezi filmy. Dostal jsem i několik doporučení, ale nakonec jsem se rozhodl jinak, pro zpracování další hororové klasiky.

ZÁHADNÝ PAN HYDE (1964)
Tahle inscenace má celou řadu zvláštností. Tou asi nejzajímavější je, že byla natáčena a vysílána živě. Takže všechno muselo být nazkoušeno, pečlivě připraveno, střihač prostě přepínal mezi jednotlivými kamerami a v podstatě je to nakonec jako divadlo natáčené ve studiu bez diváků. Občas tak můžeme zahlédnout rychle mizejícího kameramana, stín mikrofonu, nebo slabě zaslechnout pokyny režie, jsou to však jen velice řídké případy. Prakticky jsem si každé téhle věci všiml jednou. Složité podmínky se odrazily i v tom, že jindy dvojrole Jekylla a Hydea musela být rozdělena mezi dva herce, aby se nemusel jeden narychlo převlékat.
Příběh je jinak klasický, podle slavného Stevensonova románu. Přátele filantropického doktora Jekylla trápí, že jeho záhadný asistent Hyde je ten nejneslušnější člověk na světě. Jekyll se však Hydea zastává a dokonce ho učiní svým univerzálním dědicem. Brzy se Hyde pokusí svést Jekyllovu pacientku, lady Denversovou. Když je odmítnut, vymyslí složitý komplot, kterým může lady skandalizovat. Zatímco Hyde svým skandálním chováním šokuje celý Londýn, přátelé se bojí o Jekyllovo zdraví.
Všechno se samozřejmě odehrává v kulisách, postavy jsou možná oproti románu seškrtány a stejně tak děj. Když Hyde umlátí psa nebo se jinak vzteká, musíme si hodně domyslet, za těchhle podmínek tyto scény nebylo možno jinak natočit. Celá inscenace tím ale možná i získala na tísnivosti. Kamera je skoro pořád v pohybu a skoro pořád v poměrně velkých detailech na obličeje postav. A mnoho scén začíná tím, že vidíme z poloviny jen něčí záda a nejsme si jisti, zda je to Jekyll nebo Hyde.
Vzhledem k divadelní stylizaci celá inscenace stojí na hercích, kteří se svých rolí zhostili znamenitě. Martin Růžek i Ilja Racek coby Jekyll a Hyde jsou nejen každý zvlášť skvělí, ale navíc jsou ještě sehraní a skutečně působí uvěřitelně, že to může být tatáž osoba (což ví každý). Z vedlejších herců bych vypíchl asi zvláště naprosto přesného Oldřicha Nového coby starostlivého komorníka. Jednou tu byl požadavek na články o jeho filmech, a už je to za krátkou dobu druhý. Nezklamou ani Blanka Bohdanová, Svatopluk Beneš či Jiří Kodet. A překvapil mě Felix le Breux, kterého jsem doteď znal jen jako hlas Cornela z Pokladu na Stříbrném jezeře, a ani ve snu mě nenapadlo, že majitel tohoto hlasu vypadal spíše jako Jan Werich. Jinak Josef Gruss, který hraje lorda Denverse, je nejznámější asi jako autor textu písně Chlupatý kaktus.
Záhadný pan Hyde je velice omezený tím, že byl natočen za večer v laciných kulisách, námět, scénář, herci a celkové provedení ho však drží vysoko nad vodou. Zvláště ve scénách Jekyllových záchvatů je inscenace skutečně děsivá, kdy jen čekáme, až se změní v Hydea. Kdyby takovéhle věci, s technickými možnostmi, které má, vyráběla televize dnes, možná bych se na ni i díval. 7,5/10
A to už je konec speciálu? Jej, chtěl jsem se ještě podívat na Suspirii od Argenta, Invazi lupičů těl od Dona Siegela, The Devil's Wedding Night s Rosalbou Neri a na něco od Bavy... Tak zas příště ;)
Režie: Georgis Skalenakis
Hrají: Martin Růžek, Ilja Racek, Felix Le Breux, Blanka Bohdanová, Oldřich Nový, Svatopluk Beneš, Jiří Kodet, Josef Gruss, Marie Rosůlková
Hudba: Ivo Vyhnálek
Podle románu Roberta Louise Stevensona
ČSSR 1964

Žádné komentáře:

Okomentovat