pátek 3. listopadu 2017

OIK'S HORRIFYING HALLOWEEN SPECIAL - part 5

Viděli jsme Bavu, viděli jsme Hammer, viděli jsme Carpentera, loni jsme měli Cormana a do zkoumání hororové klasiky nám chybělo co? Horory z třicátých let. Tohle sice není Universal, ale Lugosi je tu taky.

WHITE ZOMBIE (1932)
Vida. Ani jsem nevěděl, že mýtus o zombiích má svůj původ na Haiti a souvisí s voodoo kultem. Ovšem jinde než tady se nedozvíte, že za tím vším stojí Bela Lugosi. Muž, který hrál ve filmu ještě po své smrti, takže se v oživování mrtvých fakt vyznal.
Předpokládám, že film musel diváky roku 1932 pořádně vyděsit, už v první čtvrthodině uvidíme továrnu, ve které pracují oživlé mrtvoly a jednu z nich rozemelou v mlýně. Zombie sice nevypadají ani trochu jako kdyby se rozkládaly, jen mají nalíčené vytřeštěné oči - ale film má své vysvětlení, takže nakonec to dává smysl. Příběh je jinak romantické melodrama o milostném trojúhelníku, který se ten chlap navíc snaží řešit za pomoci Bely Lugosiho. Jak získáte srdce dívky, která vás nemiluje? Přeměňte ji v zombii, to pomůže na sto procent. Ovšem tento muž, trochu podobný Hugo Haasovi, nakonec zase tak spokojený není a vlastně z toho vychází jako tragický antihrdina, zatímco role padoucha zůstává Lugosimu, jeho očím a jeho rukám. Hlavní hrdina, který sakra připomíná mladičkého Henryho Fondu, až jsem si musel na imdb zkontrolovat, že to fakt není on, nakonec spíše jen všemu přihlíží a vše řeší starý misionář, který se vyzná, jen mu pořád scházejí sirky. Lugosi nehraje dobře a sází na svůj démonický pohled, ale je vidět, nakolik se u něj inspirovali Price i Lee. Konec mě dost zklamal, hudba hraje jak kdyby k filmu pouštěli gramodesku, ale když odhlédnu od dobové nedokonalosti ve střihu a teatrálních hereckých výkonů (ale "Haas" nebyl špatnej), celkem se na to tu hodinu dalo dívat. 6/10
Pozn. K filmu skutečně pouštěli klasickou hudbu, film vlastní soundtrack nemá.
PS. Zdá se mi to a jen přivírám oči nad klasikou, nebo některé československé filmy z téhle doby byly vlastně na vyšší filmařské úrovni?
a.k.a. Bílá Zombie
Režie: Victor Halperin
Hrají: Bela Lugosi, Madge Bellamy, Robert Frazer a spousta dalších, o kterých Vampira nikdy neslyšela
USA 1932

Žádné komentáře:

Okomentovat