pátek 11. srpna 2017

DANGER: DIABOLIK (1968)

Další z hipísáckých komiksových adaptací šedesátých let, kde víc než o smysluplný příběh jde o barevné dobrodružství, designové interiéry, kostýmy, make-up a sex a kde se zesměšňuje konzervativní společnost. Podobně jako ve francouzském Fantomasovi i zde máme superpadoucha, který má superluxusní podzemní sídlo, krade ve velkém a zesměšňuje policii a vládu, a policistu, který se ho snaží ze všech sil zastavit. Marně.
Narozdíl od Fantomase tu však není zcela jasné dobro a zlo. Přičemž charaktery nejsou ambivalentní! Ony prostě nejsou. Ve Fantomasovi byl Fandor, kterému jsme fandili. Komu fandit tady? Slizkému, prakticky se moc neprojevujícímu Diabolikovi, který po většinu času jen někam leze, krade a vraždí? I policejní inspektor Ginko, zdejší Juve, je postavou pomětně nevýraznou. Kromě zajímavých postav absentuje i děj, který sestává jen z epizodek, kdy se objeví něco, co by Diabolik mohl ukrást (vzácné smaragdy, miliony dolarů, dvacet tun zlata), Ginko se to snaží ochránit, ale nakonec to skončí v rukou Diabolika a jeho sexy přítelkyně. Trochu se do toho ještě zaplete mafie, která se snaží vykoupit dopadením Diabolika.
Překvapivá je docela produkce, která míchá áčkové a béčkové hvězdy. U komiksového skoro velkofilmu v produkci Dina de Laurentiise by člověk nečekal na režijním křesle Maria Bavu a v hlavní ženské roli Marisu Mell, ve filmu Maria Bavy by zase člověk běžně nehledal Michela Piccoliho a Terryho Thomase. Diabolika hraje John Phillip Law, který tehdy měl docela našlápnuto, ale nakonec skončil rovněž v béčkách. Snad jen Adolfa Celiho by člověk čekal ve filmech obou kategorií. No, tenhle film je rozhodně béčko, takže spíš tu zaráží Piccoli coby Ginko (i když nemá co hrát, nelze mu nefandit) a Terry Thomas jako ministr, ten ovšem dost přehrává. Marisa Mell nemá jinou práci než být co nejvíce sexy, což se jí velice dobře daří.
Za kamerou tedy seděl Mario Bava - a nebyl to evidentně jeho film. Po vizuální stránce je film ohromující, spousta záběrů je vyloženě krásných, interiéry Diabolikova úkrytu jsou dechberoucí. Ovšem na mnoha místech jsou vidět použité miniatury, takže tolik peněz zase nebylo - Bava ale s nízkým rozpočtem uměl vycházet dobře. No a hudbu složil Ennio Morricone - některé skladby se mi líbily, jiné moc ne.
Diabolik rozhodně není dobrý film. Bohužel není ani dost špatný, aby tím byl nějak zábavný. Na to byl Bava dost zručný režisér. Škoda. 5/10
a.k.a. Diabolik
Režie: Mario Bava
Hrají: John Phillip Law, Marisa Mell, Michel Piccoli, Adolfo Celi, Terry Thomas, Claudio Gora, Lucia Modugno, Renzo Palmer, Federico Boido
Hudba: Ennio Morricone
Itálie / Francie 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat