úterý 15. srpna 2017

QUANTEZ (1957)

Několik prchajících jezdců v poušti. Záhy se ukáže, že vyloupili banku a prchají před pronásledující patrolou. Záhy se ovšem ukáže, že nejde o nijak sehranou bandu. Šéf nemá dostatečnou autoritu, jen uráží přehnaně sebevědomého mladíka a poloindiánského stopaře a okřikuje a bije svoji holku, která je evidentně zcela mimo své prostředí. Jediný, ke komu chová jakýsi respekt, je záhadný zadumaný pistolník. Skupinka dorazí do městečka Quantez, které ale najdou liduprázdné. Co se stalo? A jak přežijí společně noc v tomto vylidněném místě?
S takovým námětem nemůžeme čekat moc akce, je jasné, že jde o vyloženě psychologický western, v němž jde víc o vyřizování účtů mezi jednotlivými postavami než o dobrodružství. Trochu to může zavánět nudou, naštěstí scénář je poměrně dobře napsaný a herci celkem přesvědčiví. Většinu zaujetí má na svědomí šéf Heller v podání Johna Larche, který je opravdu nevypočitatelně vzteklý a občas překvapivě brutální (trhání náušnic z uší či pokusy o mučení ohněm). Od začátku je jasné, že jde o slabocha, který se snaží vynutit si respekt násilím. Víc respektu ale získává záhadný pistolník Gentry, který ale o vedení nestojí. Tak nějak vlastně stojí stranou od ostatních. Fred MacMurray není špatný, ale není dostatečně zajímavý, aby na sebe stáhl dostatek pozornosti. Mladík John Gavin musí zjistit, kde je jeho místo, dívka Dorothy Malone musí najít ztracené sebevědomí. A pak je tu ten poloindiánský stopař hraný Sydney Chaplinem, a to je docela průser. Skrze něj se dostává do děje zápletka s Indiány, která však je naprosto nezajímavá a on sám rovněž. Jenže tato zápletka přinese nakonec kámen úrazu v podobě závěru, který vypadá jako z jiného filmu. Tohle se mělo vyřídit mezi jednotlivými aktéry, a v tom je film dost zkratkovitý. Bohužel.
Nejzajímavější a nejnapínavější pasáží je tak ta s potulným umělcem, který sem náhodou zabloudí a aniž by to tušil, hrozí mu od Hellera velké nebezpečí. Ovšem zpěvák také přináší vysvětlení minulosti tajemného MacMurraye a tím se obloukem na konci objeví falešná osudovost. Zbytečně. Ten konec to vážně hodně zkazil. Nicméně těch prvních cca 70 minut bylo docela OK. Nic světoborného, ale existují horší a nudnější westerny, odehrávající se s málo postavami na jednom místě. 6,5/10
Režie: Harry Keller
Hrají: Fred MacMurray, Dorothy Malone, James Barton, John Larch, John Gavin, Sydney Chaplin, Michael Ansara
Hudba: Herman Stein
USA 1957

Žádné komentáře:

Okomentovat