neděle 5. března 2017

SAL BORGESE 80

Dnes 80. narozeniny slaví italský herec, kaskadér, ale i vrcholový sportovec Salvatore Borgese, kterého si můžete pamatovat z bezpočtu filmů z menších rolí. Takže přejeme všechno nejlepší a zároveň tenhle článek můžeme zařadit do nepravidelné rubriky Známí neznámí.
Podivné dědictví, s Antoniem Monselesanem
Věnoval se gymnastice, lukostřelbě (měl reprezentovat na Olympiádě, k čemuž mu jeden luk věnoval osobně Yul Brynner), závodům na kajaku, do paměti se však zapsal především jako herec menších rolí  v nejrůznějších filmech, od sandálovek (jeden z Deseti gladiátorů z neoficiální trilogie), přes pirátské filmy (Sandokan i Černý korzár s Kabirem Bedim, Pomsta Černého korzára s Terencem Hillem), až po westerny (dejme tomu Sbohem, Sabato, právě s Brynnerem, čtvrtý Sartana, Podivné dědictví), poliziesco (Revolver, Il grande racket), komedie s Louisem de Funesem (jednooký v Pošetilosti mocných), všude si ho lze snadno všimnout. Objevil se dokonce i ve třetím Kmotrovi. Asi nejvíc jsme si ho ale všichni zapamatovali z komedií se Spencerem a Hillem, kde ztvárnil jak záporné (Superpolda, Sudá a lichá), tak kladné (Anulu z Kdo najde přítele, najde poklad) role. Přitom zrovna koukám, že jich s nimi tolik zase neudělal, přesto k těm filmům neodmyslitelně patří.
Sbohem, Sabato
jeden z filmů o Deseti gladiátorech
Kdo najde přítele, najde poklad

1 komentář:

  1. Děkuji za připomenutí!
    Malý velký muž, co se nebojí jít absolutně do ničeho a vydá ze sebe absoultně všechno (že se na něj člověk prostě nemůže zlobit, do čeho to zase šel). Jestli pro mne někdo z Itálie legenda a nostalgie, tak právě tuhle Sal. Všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat