pátek 3. března 2017

LOS BUITRES CAVARÁN TU FOSA (1972)

Španělsko-italský western, kde zdánlive hraje hlavní roli Craig Hill, ve skutečnosti se děj ale točí kolem Ángela Arandy v roli zločince, který zná tajemství, o které všichni stojí. Aranda je totiž bratrem hledaného bandity, kterého stíhají detektivové Wells Fargo, mezi nimi i Hill a kupodivu i Fernando Sancho. A sám Aranda má nevyřízené účty s lidmi, kteří ho nechali zavřít do vězení, a ještě se cestou zamiluje.
To, že Fernando Sancho na začátku stojí mezi muži, kteří dostanou odznaky detektivů Wells Fargo, působí trochu zmatek, ale jen do určité chvíle. Potom se ukáže, že Sancho je jako obvykle hyena, která má menší bandu, neštítí se loupit, vraždit a znásilňovat a ještě se zaštiťuje tím, že jde po zločincích. Problém je v tom, že scénář ho jednak dělá poměrně efektním zločincem, jednak ho ale nutí dělat svého obvyklého komického Mexičana, který se ze všeho snaží vykecat. A v těch chvílích je Sancho na zabití ještě víc.
Craig Hill tu tak vlastně plní roli, jak od něj čekáme, stoického pistolníka, který se ovšem snadno nechá napálit. To hlavně proto, aby děj nestál na místě. Takže přestřelek i bitek je dost, občas jsem ale měl pocit, že se postavy perou hlavně proto, aby se vůbec popraly. Vůbec má ten film dost jižanský ráz, všichni jsou pomstychtiví až za hrob, ženy nemají vlastní vůli. Když Hill zachrání ženskou hrdinku (krásná Maria Pia Conte) před znásilněním, ta před ním ze strachu prchá. Hill na ni volá: "Já ti neublížím!" A vzápětí jí jednu vrazí, aby se uklidnila. Ok. Sama hrdinka pak samozřejmě nemá vlastní vůli, ani žádnou psychologii. Scenárista ji prostě nechá beznadějně se zamilovat do Arandy a dělat všechno, co jí nařídí. Film je poměrně nekrvavý, ale objevuje se tu pár dost násilných scén, třeba když Sancho mučí Arandu tím, že ho sváže ostnatým drátem.
Točilo se ve Španělsku, ovšem na trochu jiných místech, než je obvyklé, tato změna však nevadí. Díky tomu se tu objeuje dost známých ksichtů z vedlejších rolí, od Rafa Baldassareho, tentokrát jako šerifa (to byl sice Ital, ale to je jedno), přes Antonia Molina Roja až po Franka Brañu v roli právě hledaného lupiče, ve které ovšem zklame. Braña byl dobrej vedlejší ksicht, ale tahle postava vyžadovala charisma, které neměl. Hudbu složil Bruno Nicolai, je pěkná, trochu teda připomíná jeho hudbu k Mrtvým jezdcům. A mám pocit, že některé stopy byly převzaty ze soundtracku třetího dílu Sartany. Ten využívali leckde. Zamrzí i kvalita anglické zvukové stopy, která je takřka neposlouchatelná. A tak to vyšlo na originálním DVD od Wild East. No, škoda. Ale zase tak špatný to nebylo. 6/10
a.k.a. And the Crows Will Dig Your Grave
Režie: Juan Bosch
Hrají: Craig Hill, Fernando Sancho, Ángel Aranda, Maria Pia Conte, Frank Brana, Spartaco Conversi, Raf Baldassare
Hudba: Bruno Nicolai
Španělsko, Itálie, 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat