pátek 2. září 2016

GIULIANO GEMMA (1938 - 2013)

Dnes by oslavil 78. narozeniny italský herec a kaskadér Giuliano Gemma, který se proslavi zejména svými spaghetti westerny, přestože u nás si ho většina lidí vybaví asi z Angeliky. My si ho ale pamatujeme jako Ringa, Arizonu Colta či Californiu, zkrátka jako prvního italského kovboje.
Narodil se 2. září 1938 v Římě. Krátce po válce si jako malý hrál na hřišti, kde našel nevybuchlou bombu. Ta explodovala a malého chlapce zranila, naštěstí nijak vážně, v jeho tváři byly ale poté viditelné jizvičky coby památka na tuto nehodu. Giuliano se od dětství věnoval sportu, zvláště atletice a boxu. Když dospěl, začal pracovat v ateliérech v Cinecittě coby kaskadér. Jednu z prvních roliček dostal v Itálii natáčeném velkofilmu Ben Hur, kde si zahrál v komparsu jednoho z mladíků v lázních. Brzy začal dostávat větší a větší role, hlavně v různých sandálových filmech, do první hlavní role ho pak obsadil Duccio Tessari v roce 1962 do filmu Arrivano i Titani (Přicházejí Titáni). V roce 1963 si zahrál menší roli spolu s Alainem Delonem, Claudií Cardinale, svým velkým vzorem Burtem Lancasterem, ale třeba i Idou Galliovou a budoucím Terencem Hillem ve Viscontiho velkofilmu Gepard. V roce 1964 pak byl obsazen jako Nicolas v Angelice, markýze andělů, svou roli si zopakoval i ve druhém dílu Báječná Angelika.
Škopková brečí
Touto dobou však již v Itálii propukla westernová horečka a mnozí režiséři se snažili vyrábět další a další westerny, aby nakrmili poptávku. Většina filmů však stále jela podle amerického vzoru a do hlavních rolí lákala béčkové americké herce z televizních seriálů, kteří však mladé publikum jen těžko mohli oslovit (starý Rod Cameron či Cameron Mitchell,  předčasně šedivějící Guy Madison). Duccio Tessari si uvědomil, že mladé publikum si žádá mladého hrdinu, kterého spatřovali v Clintu Eastwoodovi. Žádného vhodného mladého Američana však nenašel, možná ani nehledal, obrátil se tedy na Giuliana Gemmu. Bylo sice třeba mu změnit jméno na americky znějící (ve skutečnosti dost těžkopádně) Montgomery Wood (Eastwood -> Wood, že?), ale hrdina byl jinak dost odlišný od obvyklého klaďáckého typu, byl nafoukaný, drzý a nemyslící na nic než na peníze. Publikum to však dost silně přitáhlo. I když hitem roku 1965 se v Itálii stal Leoneho film Pro pár dolarů navíc, Pistole pro Ringa se umístila hned za ním.
Mezi pěti nejúspěšnějšími filmy roku pak najdeme ještě další tři westerny - a všechny s Gemmou! Úplně stejně přilákal diváky do kin Jeden stříbrný dolar, Ringo se vrací a Adios Gringo. Už během roku se Gemma zbavil svého pseudonymu, který použil jen ve Ferroniho Dolaru (kde se sešel znovu s Idou Galliovou, tentokrát coby spoluhvězdou s pseudonymem Evelyn Stewart), v Ringově návratu už měl své jméno a pseudonym v závorce a v Adios Gringo už jej zahodil a dál vystupoval pod svým vlastním jménem (zato Ida v Adios Gringo i dál používala stále anglický pseudonym).
Gemmova kariéra postupovala rychle, brzy točil western za westernem, často spolupracoval s Fernandem Sanchem (oba Ringové, Arizona Colt), režisérem Ducciem Tessarim (krom obou Ringů i film Alive or preferably dead či krimi I Bastardi), Giorgiem Ferronim (další dva díly jeho trilogie Per pochi dollari ancora a Wanted), Michelem Lupem (Arizona Colt, Ben and Charlie, California, komedie Afrika Expres), Toninem Valeriim (Dny hněvu, kde se sešel s Lee Van Cleefem, Il prezzo del potere). Westernová vlna vyprchala do poloviny sedmdesátých let, Gemma byl ale jedním z těch, kteří se bez ohledu na módu k westernům vždy vraceli, takže ještě natočil pozdní spaghetti western California (1977), či Stříbrné sedlo (1978), které režíroval Lucio Fulci, v polovině osmdesátých let pak znovu s Ducciem Tessarim natočil adaptaci italského westernového komiksu Tex a pán temnot.
V sedmdesátých letech se pak přehrává k vážnějším a oceňovanějším rolím. Často spolupracuje s tvůrci společenských dramat Pasqualem Squitierim (Železný šéf, za kterého získal několik ocenění včetně ceny na Karlovarském filmovém festivalu) či Damianem Damianim (Bankovní konto s výstrahou).
Od osmdesátých let se jako herec více začal objevovat v televizi než ve filmu. Činnost přenáší spíše na svého koníčka, kterým bylo sochařství. Hrát však nepřestal, jeho poslední filmová role byla ve filmu Woodyho Allena Do Říma s láskou (2012). Připravoval se ještě na práci na filmu Deauville, kde měl hrát s Kabirem Bedim, 1. října 2013 však bohužel zahynul na následky dopravní nehody nedaleko Říma.

Filmy:
1964 - Ercole contro i figli del sole
1965 - Pistole pro Ringa
1965 - Jeden stříbrný dolar 
1965 - Ringo se vrací
1965 - Adios Gringo
1966 - Per pochi dollari ancora
1966 - Arizona Colt
1967 - Dny hněvu
1967 - I lunghi giorni della vendetta
1967 - Wanted
1968 - E per tetto un cielo di stelle
1969 - Il prezzo del potere
1969 - Vivi o preferibilmente morti
1972 - Ben and Charlie
1973 - Také andělé jedí fazole
1973 - Troppo rischio per un uomo solo 
1975 - Napřed střílej, pak se ptej
1977 - California
1978 - Stříbrné sedlo
1982 - Tenebre
1988 - Soupeř 

Žádné komentáře:

Okomentovat