pondělí 22. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 1

Začínáme další celotýdenní speciál, tentokrát se opět jedná o znovuzhlédnuté klasické americké westerny, které jsem naposledy viděl kdysi dávno, a/nebo jsem je tu v článku dost odbyl. A začneme jedním z prvních, o kterých jsem tu kdy psal.

THE PROFESSIONALS (1966)

Mexická revoluce počátku 20. století nebývá v amerických westernech až tak moc reflektována, jako bývá v italských. Většinou jde o fikce o skutečných postavách války, jako lidoví vůdci Pancho Villa nebo Emiliano Zapata, v Divoké bandě pak tvoří spíše jen kulisu příběhu, který by se klidně mohl odehrávat kdykoli jindy. Tenhle film je tak v podstatě výjimkou, kdy revoluce je víc než jen kulisou děje, a zároveň jde o ryze dobrodružně založený film.

Boháč Joe Grant má problém. Mexičtí bandité mu unesli ženu a chtějí výkupné. Zaplatit? Nikdy. Poslat tam vojsko? Moc problematické, když se země sbírá z právě ukončené revoluce. Nejjednodušší je poslat tam malou skupinu odborníků, kteří jsou pro peníze ochotni ke všemu. Aspoň tak se to Grantovi zdá. Nesourodá skupinka odborníka na zbraně Rica, odborníka na výbušniny Billa, odborníka na boj Jakea a odborníka na koně Hanse si porozumí velmi rychle, problémy mají se samotným úkolem, na kterém něco nehraje. Mexická pustina je prašná, žhavá a nemilosrdná, stejně jako mexičtí muži a ženy, kteří po zuby ozbrojeni na cizince čekají. Akorát Bill a Rico nejsou až takoví cizinci, protože kus života nedávno nechali právě zde v revolučním víru.

Obsazení filmu mohlo být pro diváky ve své době docela překvapivé. Lee Marvin hrál většinou hnusáky a Oscara právě získal za roli opilce, takže jeho ztvárnění férového vůdce skupiny mohlo překvapit. Ale je to on, kdo je takovým tím morálním středem. Robert Ryan pak není zákeřným hajzlem, ale další čestnou figurou, která je paradoxně co do výdrže slabším článkem skupiny a jeho láska ke koním může výpravě i docela zavařit. Burt Lancaster naopak hraje postavu, kterou od něj diváci čekali - svůdce, dobrodruha a člověka s vyšším morálním profilem, než na kolik ho ostatní odhadují. A u Woodyho Strodea je překvapivé, kolik tu má prostoru, a byť jeho postava moc nemluví a spíš vykonává Marvinovy příkazy, divák si ho určitě oblíbí obdobně jako Jamese Coburna v Sedmi statečných.

Ale právě na falešných očekáváních je postaven celý film a na konci není skoro nic tak, jak se nám ze začátku zdálo. Škoda jen, že když už jsem to viděl potřetí, nebylo v tom vůbec nic, co by mě překvapilo. Na hlavní čtveřici je spoleh, Palance je jako Mexičan překvapivě poměrně přesvědčivý, Cardinalová je krásná, Jarreho hudba možná až moc rozjuchaná. V podstatě v tom vlastně ani není pasáž, ke které bych se s chutí vracel. Film uteče, pobaví, ale to je tak nějak všechno. Ale co bych povídal, stejně jste to všichni viděli. 7/10
a.k.a. Profesionálové
Režie: Richard Brooks
Hrají: Lee Marvin, Burt Lancaster, Robert Ryan, Woody Strode, Claudia Cardinale, Jack Palance, Ralph Bellamy, Marie Gomez, Jorge Martinez de Hoyos
Hudba: Maurice Jarre
USA 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat