sobota 2. března 2024

CROSSFIRE (1947)

Po delší době jsem si zase udělal černý večer a volba byla tentokrát docela dobrá. Námět vypadal docela nevábně, čekal jsem nudnou vojenskou vyšetřovačku bez obvyklých noirových propriet - ale ono je to jako bránit se giallu proto, že se neodehrává ve městě.

Po bitce je zavražděn jistý Samuels a podezření padne na vojáka Mitchella, který ten den měl Samuelse vidět naposled. Vzhledem k tomu, že prvním svědkem, který na Mitchella poukáže a policii o všem informuje, je Robert Ryan, asi je nám jasné hned, že tu něco nehraje. Robert Mitchum pak hraje Mitchellova kamaráda, který se ho snaží najít dřív než policie a zjistit, jak to bylo doopravdy.

Postava člověka, který se omylem stává štvancem, setkává se s femme fatale a je celý film na dně, je tu tak rolí vedlejší. Ty hlavní obsadily jindy nevýrazné figurky policisty vyšetřujícího případ, kamaráda, který se snaží pomoci a padoucha, který obviněného křivě nařkne. Zajímalo by mě, jestli původní verze právě nebyla zejména o Mitchellovi, ale z důvodu obsazení Robertů Younga a Mitchuma došlo ke zvýraznění jejich rolí a potlačení té ústřední.

Ono to i takhle ale funguje docela dobře. Ze všech Robertů je jednoznačně největším tahounem Ryan, který je fantastický, jeho postavu slizkého antisemity musí člověk do morku kostí nenávidět, ale zároveň si přejete, aby neopouštěl plátno. Robert Young je v roli cynického policisty taky fajn, Mitchum tu ale moc na práci nemá a u jeho postavy nejvíce bije do očí, že byla zvětšena pro hvězdu. Femme fatale, jejíž prostor je taky omezen, sehrála Gloria Grahame (viz Velký zátah), a v malé roličce, kdo to je? Jestli to není medvědobijka a henryovka, sním svůj skalp s octem a cibulí, začínající Lex Barker. Jeho role je značně omezená, ale všimnete si ho, a McQueen se u něj určitě učil, jak na sebe strhávat pozornost - zatímco Mitchum úkoluje vojáky, Barker stojí uprostřed obrazu a upravuje si košili, takže se díváte na něj.

Výborná je práce kamery a hra se světlem a stínem. Jediné, co je trochu slabší, je závěr. Film má antirasistické poselství, to by vůbec nevadilo, akorát že dostaneme dlouhou didaktickou scénu, kde Young polopaticky vypráví, proč je rasismus špatně. Jasně, hned po válce asi celá řada Američanů nechápala, co byl holocaust, a proč to byl tak hrozný zločin. Takže kromě snímků z koncentračních táborů výchova působila i v populárních filmech. Z dnešního hlediska už to působí velmi pateticky. 7,5/10
a.k.a. Křížový výslech
Režie: Edward Dmytryk
Hrají: Robert Young, Robert Mitchum, Robert Ryan, Gloria Grahame, Paul Kelly, Sam Levene, Jacqueline White, Steve Brodie, George Cooper, Tom Keene, Lex Barker
Hudba: Roy Webb
USA 1947

Žádné komentáře:

Okomentovat