úterý 11. dubna 2023

OTTO E MEZZO (1963)

To tak člověk vybere do speciálu film s hvězdou, která v něm skoro není...

Existenciální film o krizi středního věku. Hlavní postava je režisér, který má natočit film, ale vlastně se mu nechce. Má milenku, s kterou si moc nerozumí, ale nechce se mu s ní rozejít. Vztah s manželkou je dávno mrtvý i přes všechny jeho lži a zatloukání nevěr, rozvést se s ní však nechce. Co vlastně chce? Claudii Cardinale? Nebo prostě, aby mu všichni dali pokoj?

Předpokládám, že film má silně autobiografické rysy a Mastroianni tu vlastně hraje Felliniho. Zejmna pasáže z dětství jsou tak specifické, včetně katolické výchovy a setkání s místním bláznem v podání tlusté ženštiny, která klukům pro radost tančí, že tohle nemohlo být jen tak z hlavy scenáristů. Nehodlám si zjišťovat, zda Fellini procházel zrovna rozvodem, každopádně trpká zkušenost se ženami a s vlastním uzavřením sebe do světa vzpomínek a fantazie před světem, to musel tvůrce odžít. Fantazie prolíná skutečný děj a zorientovat se v tom, co je skutečnost a co jen představa je čím dál těžší. 

Je to určitě zajímavý a kvalitní film, ale není pro mě. Možná že za patnáct let se na něj podívám znova a uvidím ho jinýma očima, v tuhle chvíli však ke mně nemluví. Fellini se navíc některými scénami nechává unášet příliš dlouho, dlouho... Třeba Mastroianniho fantazie, kde si ze všech žen ve filmu vytvoří harém, který je mu naprosto oddaný čímž by nejradši řešil svou manželskou krizi, je ze začátku docela zábavná, ale ve výsledku má asi deset minut, což je tak o dvě třetiny déle, než to trvat mělo. Spousta postav je na zabití, hlavně ukecaný filozofující scenárista, u většiny si člověk nezapamatuje, ani jak se jmenují, ani jaká je jejich funkce v ději.

Ale bylo fajn vidět některé herce známé z italských žánrovek v něčem úplně jiném. Zejména Barbara Steele se představí v nečekané poloze, producenta hraje Guido Alberti, Rossella Falk se také objevila v některých už viděných filmech. A Claudia? Hraje spíše symbol, to jediné, co Mastroianniho drží při práci, při osobním setkání s ní však dojde k závěru, že takhle dál už nemůže. CC se objeví asi na pět minut, a přestože se mihne už v úvodní scéně, nedoufejte, na větší vystoupení si dlouho počkáte. 6/10
a.k.a. Osm a půl
Režie: Federico Fellini
Hrají: Marcello Mastroianni, Anouk Aimee, Sandra Milo, Rossella Falk, Barbara Steele, Claudia Cardinale, Guido Alberti
Hudba: Nino Rota
Itálie / Francie 1963

Žádné komentáře:

Okomentovat