pátek 7. dubna 2023

DARK STAR (1974)

Počátky tvorby Johna Carpentera a Dana O'Bannona, scenáristy Vetřelce. Na začátku sedmdesátých let společně vytvořili středometrážní studentský projekt, který natolik zaujal producenta Jacka Harrise, že jim zafinancoval jeho prodloužení na celovečerní film. Což znamenalo, že z vizuálně ohromujícího studentského projektu se stal podivně vypadající normální film. Ale upřímně, díval jsem se na to s vědomím, jak film vznikal, a triky se mi líbily a měly svoje kouzlo. Navíc film si je svojí limitace vědom a s tím, jak pitomě některé věci vypadají, pracuje a obrací je ve vtip. Nejvíc asi mimozemšťana, který je viditelně nafukovacím balónem, pod kterým někdo drží dvě gumové pracky.

Ve filmu, odehrávajícím se na kosmické lodi Temná hvězda, vystupují jen čtyři herci tvořící jeho posádku. Kapitán před nedávnem zemřel, takže velení se ujal neschopný Doolittle, myslící jen na surfování u sebe doma, druhý důstojník Talby se zase nehne z věže, odkud se kochá krásami vesmíru, drsný Boiler si jen pro zábavu střílí do terčů a o chod lodi se stará jen ukecaný Pinback, ztvárněný samotným O'Bannonem, a lodní počítač s příjemným ženským hlasem. Posádka si v klídku létá vesmírem různými galaxiemi, odpaluje nestabilní planety bombami, které mají vlastní umělou inteligenci, a sem tam si v těsném řídícím centru udělá dýzu, nebo si jen tak hoví ve skladu. 

Tak nějak jsem si právě v úvodní scéně vzpomněl na Červeného trpaslíka, zvláště jeho dvě první sezóny. V Trpaslíkovi ale tvůrci kladou důraz na hlavní postavy, zatímco tady, navíc jak mají všichni přerostlé vlasy a vousy, mi trvalo půl filmu zapamatovat si, kdo je kdo, a jediný, koho více poznáme, je Pinback, zvláště kvůli pasáži, ve které ve výtahové šachtě honí uprchlého mimozemšťana. Bomba, trvající na tom, že musí vybuchnout, má víc osobnosti než třeba Boiler.

První půlka je docela zívačka, a překvapí, kolik trikových scén tu vlastně je, čekal jsem sem tam nějaké trikové záběry a jinak hlavně konverzaci mezi kosmonauty, ale tady hned ze začátku máme odpálení planety, průlet hyperprostorem jak z Vesmírné odyssey (která Carpentera a O'Bannona rozhodně silně inspirovala), průlet elektromagnetickou bouří, různé záběry na vesmír, vysouvající a zasouvající se bombu. Každopádně ve chvíli, kdy uteče mimozemšťan, se sice vydáváme postranní uličkou, ne úplně související s dějem (pasáž je jedna z těch později dotočených), ale Carpenter už si tu zkouší napínavou, skoro až hororovou scénu ve výtahové šachtě, kde už ukazuje, v čem budou jeho silné stránky. Navíc soundtrack už je skoro typicky carpenterovský a dost se mi líbil.

Závěr s filozofováním s bombou mě pak přiměl přece jen celkové hodnocení zvednout. První půlka není nic moc, ale ve druhé se pořád něco děje a vše má svou pointu. Na v podstatě amatérský film to dopadlo dost dobře a není divu, že film ve svém iVysílání nabízí i ČT. A abychom zavřeli kruh, Tarantino a Avary měli Temnou hvězdu hned v prvním dílu svého podcastu, což jsem ale ještě neslyšel. 7/10
a.k.a. Temná hvězda
Režie: John Carpenter
Hrají: Brian Narelle, Cal Kuniholm, Dre Pahich, Dan O'Bannon, Cookie Knapp, Joe Saunders
Hudba: John Carpenter
Scénář: John Carpenter, Dan O'Bannon
Triky: Dan O'Bannon
USA 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat