středa 8. března 2023

THE BALLAD OF CABLE HOGUE (1970)

"Hej, pane! Od včerejška jsem neměl ani kapku vody."

Horečný sen muže umírajícího žízní o tom, jak se mu povedlo přežít, pomstil se těm, kteří jeho bídný konec způsobili, zbohatl, stal se významným, zamilovala se do něj krásná žena, jakou nikdy nepoznal a po smrti mu nad hrobem kněz pronesl oslavnou řeč. Nebo máme věřit, že se to skutečně stalo? Že se Cablu Hogueovi skutečně podařil zázrak a pak už se mu jen dařilo?

Ať tak nebo tak, Peckinpah si zkusil natočit komedii, ale nevěděl moc jak na to. Vše se nese v lehkém duchu, Robards hraje ukázkového křupana, který nedokáže do pěti napočítat, ale svého pozemku se nevzdá, ve scénách se Stellou Stevensovou, alespoň v těch prvních, je film pěkně lechtivý (včetně výšivek na rozkroku kalhotek), neustále jí kamera zoomuje na prsa a na zadek, falešný kněz David Warner by taky mohl být docela k smíchu... Ale nějak moc člověku do smíchu není. Spíš z toho sálá (kromě pouštního slunce, v tomhle filmu o strom nezavadíte) poměrně smutná nálada. Násilí skoro žádné, místo zpomalených záběrů zrychlené (což je asi tak vtipné jako v pořadu Neváhej a toč) a hodně zvláštní konec, kde se všechny postavy setkají na stejném místě a tváří se, jako by se nic nedělo, přesto zůstává poměrně hořká nálada nad tím vším.

Složit hudbu Peckinpahův tradiční spolupracovník Jerry Fielding, asi by šlo o vyloženě depresivní podívanou. Naštěstí se tu o soundtrack včetně několika pěkných písní postaral Jerry Goldsmith a jednu z nich zazpívají přímo Stella Stevensová a Jason Robards.

Balada o Cablu Hogueovi je hodně nevyrovnaný film. Je na něm vidět snaha udělat po Divoké bandě honem něco jiného, ale úplně to nevychází. Chyba není v Robardsovi, který jako by dál hrál Cheyenna z Tenkrát na Západě, ani ve Warnerovi, ani v Stevensové, ani ve Strotheru Martinovi, L.Q. Jonesovi, R.G. Armstrongovi či Slimu Pickensovi, spíš je pes zakopaný tentokrát v režii, která nemá úplně ujasněno, co chce. Bavilo, většinou, až na konec, se mi líbilo, ale Peckinpahovi prostě komedie neseděla. 7/10
a.k.a. Balada o Cablu Hogueovi
Režie: Sam Peckinpah
Hrají: Jason Robards, Stella Stevens, David Warner, Strother Martin, Slim Pickens, L.Q. Jones, Peter Whitney, R.G. Armstrong, Gene Evans, Susan O'Connell
Hudba: Jerry Goldsmith
USA 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat