sobota 4. února 2023

BADASSSS FUNKY WEEK část 6

You can find it all in the street.

ACROSS 110TH STREET (1972)

Vysokorozpočtové studiové blaxploitation, což znamená přítomnost bílých hvězd, dvou herců, kteří se následně dostali do bondovky, a větší rozpočet. Syrovost Super Fly nebo tvrdost Shafta tomu nechybí, ale trochu tomu chybí koule (a nebyli to italští mafiáni, kdo je uřezal) a přebývá tomu minimálně jedna podzápletka.

Tři černoši přepadnou čističku prachů v Harlemu, přítomné postřílí a utečou s penězi. V patách jim je mafie tvořená italským gangem i černošským gangem, který pro Italy pracuje, a také je hledá policie představovaná ve čtyřicátých letech zastydlým italským kapitánem a mladým černošským poručíkem. Policie se jen tak plácá a hádá mezi sebou, zatímco černoši se poflakují a bojí se, že je mafie najde.

Upřímně, hned několik podpříběhů znamená chaos. Taky to znamená, že pokud se na film díváte v očekávání Anthonyho Quinna nebo Yapheta Kotta a máte pocit, že to bude především o spolupráci bílého rasistického poldy a progresivního černocha, tak během první hodiny je skoro neuvidíte. V podstatě mám dojem, že tahle linka je hodně navíc a je dodaná jen kvůli úspěchu film V žáru noci. Hrdiny měli být spíš ti tři lupiči ze začátku, policie měla hrát jen vedlejší roli bez jakýchkoli konfliktů mezi sebou a končit to klidně mohlo prakticky stejně. Quinn a Kotto jsou tak vedlejšími postavami ve svém vlastním filmu.

Aspoň, že když už úřaduje mafie pod vedením skvělého Franciosy i Richarda Warda jako černého bosse, tak je film nekompromisní, brutální, a ač tři zlodějíčci na začátku zmasakrovali sedm lidí včetně policistů, určitě jim nepřejete, aby padli mafii do rukou. Dočkáme se třeba i pálení hlavy v mandlu. Ulice i domy v New Yorku jsou špinavé, vybydlené a smradlavé, vše je syrové a neučesané. Jen je toho moc. V podstatě přežila jen písnička Bobbyho Womacka, kterou v upravené verzi použili Tarantino v jinak naprosto nepodobné Jackie Brown. 6/10
a.k.a. Přes 110. ulici
Režie: Barry Shear
Hrají: Anthony Quinn, Yaphet Kotto, Anthony Franciosa, Burt Young, Richard Ward, George DiCenzo, Paul Benjamin, Ed Bernar, Gilbert Lewis, Gloria Hendry, Antonio Fargas, Robert Sacchi
Hudba: J.J.Johnson, Bobby Womack
USA 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat