středa 1. února 2023

BADASSSS FUNKY WEEK část 3

Dneska je to vážně funky, ale jinak... posuďte sami.

SUPER FLY (1972)

Super Fly má mezi blaxploitation filmy kultovní status jako jeden z nejdůležitějších filmů, ale to bohužel neznamená, že je dobrý. Není to akční film, je to kriminální drama o dealerovi, který se rozhodne udělat jednu velkou akci a pak jít do penze. Což ale v tomhle světě nejde zdaleka tak snadno. Příběh ubíhá dost pomalu a bez nějakých větších zvratů, zato s dlouhými scénami zabírajícími New York za zvuků soundtracku Curtise Mayfielda. Což je asi ten důvod, proč je film tak známý, jeho soundtrack byl totiž hit. 

Hlavní představitel Ron O'Neal kupodivu vypadá spíš jako Hispánec než jako černoch, jeho postava je rasistický misogynní prodavač drog, který se nezajímá o nikoho než o sebe, a O'Neal se ani nestará o to, jestli je pro publikum sympatický nebo ne. Což je nakonec vlastně dobře, protože v téhle špíně i přes tohle všechno zůstává nejsvětlejším bodem, jelikož jako jediná postava ve filmu má páteř. A celý film stojí na O'Nealovi a ten nás nakonec přesvědčí, že s ním bychom si fakt nic začít nechtěli. Jinak ta špína je nejen obrazná - všichni jsou buď dealeři nebo děvky, bílá policie sama vydělává na kšeftu s drogami; ale v ulicích města jsou tuny bordelu, odpadky naprosto všude.

Ostatní herci kromě O'Neala jsou slabí, ale nemají ani moc dobrý scénář, s kterými by pracovali, ani dobré režijní vedení. Mně se líbila drsná realistická atmosféra podtržená ruční kamerou, jenže režisér totálně nedodržuje základní pravidla, jako je pravidlo osy, takže postavy si povídají, ale střihne se na jednu z nich, která se dívá přímo do kamery, a dle logiky to vypadá, že od O'Neala mluví někam do strany.

Mayfieldův soundtrack je fajn, on sám s kapelou se přímo ve filmu objeví, proslulá milostná scéna ve vaně mě nijak nezaujala, jde jen o obrovské detaily černých těl v bílé pěně na tři minuty, za zvuků soundtracku. Super Fly nedoporučuji a na druhý díl se nejspíš nikdy dívat nebudu. 5,5/10
Režie: Gordon Parks jr.
Hrají: Ron O'Neal,  Carl Lee, Sheila Frazier, Julius Harris
Hudba: Curtis Mayfield
USA 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat