neděle 20. listopadu 2022

LA LEGGENDA DEL RUBINO MALESE (1985)

Italská vykrádačka Indiana Jonese v režii Antonia Margheritiho. No nebylo to úplně špatné.
Dva vykukové na ostrově Borneo dělají show pro nevědomé turisty - zavedou je do jeskyně v džungli, nechají je bránit se proti domorodcům a nechají si zaplatit. To, že domorodci jsou najatí, to turisté nevědí. Jednoho dne však kapitán Yankee dostane úkol vydat se do nitra džungle skutečně, pro tajemný rubín vzývaný domorodci, o kterém nikdo ani neví, zda je pravý. Do všeho se ještě připletou bornejští piráti a naftoví magnáti.

Lee Van Cleef sice má klobouk, ale hraje jen vedlejší roli šéfa policie. Harrisona Forda tu bohužel nahrazuje stálice těchhle osmdesátkových vykradaček Christopher Connelly, opět nemastný neslaný jako vždy. I Luciano Pigozzi coby jeho starý opilý parťák je mnohem zajímavější než on. Menší roli hraje další stálice osmdesátkového trashe Mike Monty. Zbytek obsazení je neznámý, hlavní padouch vypadá jako Kamasuka z Kdo najde přítele, najde poklad, dokonce ho i dabuje Jaroslav Kaňkovský, ale bohužel to není on. Samozřejmě je tu i ženská hrdinka, protivná a nevýrazná zároveň, a dostaneme i otravné dítě s vycvičeným hadem, to ale bylo dost k smíchu, takže mi to ani nevadilo.

Dějově to není nic extra překvapivého ani vzrušivého, ale šlo se na to dívat. Dokonce to nebylo až tak strašně nejlevnější, takže jeskyně plná hořící nafty vypadá poměrně věrohodně, dostaneme akci s plamenomety a zničení naftového vrtu buldozerem a výbušninami. Co se směšnosti týče, tvůrci se o to nejspíš snažili záměrně. Ne vždycky úspěšně, ale je evidentní, že film se nebere vážně. Což bohužel znamená lehkou ragtimovou melodii, která hraje třeba při honičce v první půlce filmu a tím totálně ničí atmosféru. 5,5/10
a.k.a. Dobyvatelé džungle, Jungle Raiders, Captain Yankee
Režie: Antonio Margheriti (jako Anthony M. Dawson)
Hrají: Christopher Connelly, Marina Costa, Lee Van Cleef, Luciano Pigozzi, Mike Monty
Hudba: Cal Taormina
Itálie 1985

Žádné komentáře:

Okomentovat