pondělí 21. listopadu 2022

1990: I GUERRIERI DEL BRONX (1982)

Tak na tohle jsem většinu stopáže jen zíral a čekal, co ještě z Castellariho vypadne. Čekal jsem tuctovou vykradačku Útěku z New Yorku, ale co jsem dostal...

Castellari se rozhodl, že po vzoru dvou úspěšnch postapokalyptických filmů Warriors a Útěk z New Yorku z nich sešije dohromady ještě výbušnější film. Samozřejmě to nemohlo dopadnout dobře... Ale dopadlo to tak, že se u toho člověk nestačí nudit. V roce 1990 podle Castellariho je Bronx místem, nad kterým policie zlomila hůl a přenechala ho zločincům, protože už ho nezvládala kontrolovat. Území si mezi sebe rozdělily jednotlivé gangy - ten hlavní, motorkáři, jsou ještě normální, ale pak už to začíná být šílenější a šílenější. 

Nepsaným králem Bronxu je Fred Williamson, který má k ruce sexy děvku s bičem a ostrými drápy, a žije si na "vysoké noze," tedy má kolem sebe luxusní auta a ve svém brlohu koncertní křídlo a trůn. Ještě vypečenější je gang lupičů, kteří vypadají jako totální houmlesáci, nebo spíš jako oživlé mrtvoly, a každého na potkání přepadnou a zabodnou kůlem. Zombies si ale říká jiný gang, můj nejoblíbenější - gang hokejistů! Ano, vypadají tak, bojují hokejkami a jezdí na kolečkových bruslích! A ještě k tomu je vede George Eastman s dlouhými vlasy! Třešničkou na dortu je gang tanečníků vedených černošskou tanečnicí s kovovou buřinkou, ale ti se objevují jen v jedné scéně.

Warriors jsem neviděl, ale motiv z Útěku z New Yorku je jasný - do Bronxu se zaběhla dědička ropného impéria, je tedy nutno ji vysvobodit. Problém je, že slečinka přesně to nechce. Druhý problém je, že místo Snakea Plisskena vedení společnosti (sám Castellari a jeho bratr Enio Girolami!) posílá krutého vraha Hammera (Vic Morrow), který se spojuje se zbabělým šmelinářem Hot Dogem (co čert nechtěl, Christopher Connelly už je tu zas, na což jsem zapomněl). Hammer na každém kroku vraždí, protože si to užívá, a štve gangy proti sobě. Morrow je na svou roli starý a neforemný, přehrává jako prase, ale je jedním z těch zábavnějších herců. Hlavní roli vůdce motorkářů totiž dostal opičí ksicht Mark Gregory, neherec, kterého Castellari objevil někde v posilovně. Aby z toho bylo jo rodinné setkání, do hlavní ženské role Castellari obsadil svou herecky nepříliš talentovanou dceru Stefanii Girolami, a do role jednoho z motorkářů svého (tuším) bratrance Massima Vanniho. Mimochodem mezi Gregorym a Vannim je snad větší romantická chemie než mezi Gregorym a Girolamiovou, což moc hlavní postavě nepomáhá.

Naštěstí, ale bohužel málo, tu máme Williamsona a Eastmana, kteří v rozdělené roli Isaaca Hayese z originálu nezklamou, překvapivě Connelly, nahrazující zde Ernesta Borgninea, se mi jako posera líbil víc než kdy jako hrdina či padouch. A ta sexy bitch s bičem byla taky fajn. Špatný není ani Joshua Sinclair (Keoma) jako zrádný člen gangu v nacistické uniformě.

Akce je natočená blbě, vše je očividně levné a namalované obrysy Bronxu jsou občas jasně patrné, navíc se film, narozdíl od Carpentera, odehrává převážně ve dne, což moc atmosféře nepřidává. Pár bizarních scén ale pobaví a člověk se ani moc nestihne nudit. Některé scény by s lepšími herci nudily, ale u Gregoryho pokusů o dramatické herectví mě chytal záchvat smíchu a vzpomněl jsem si na Haydena Christiansena ze Star Wars: Klony útočí. Castellari se navíc totálně vykašlal na to, že by film měl dávat smysl, takže spoustu věcí prostě nevysvětluje. Moje oblíbená scéna je hned z kraje, kdy motorkáři najdou svého mrtvého kamaráda u řeky, poprvé se objeví Williamson, a někde v pozadí sedí týpek a řeže do bicích. Normálně tam má bicí soupravu, a aniž by na něj někdo reagoval, prostě tam bubnuje. Stejně tak dlouho jsem vlastně vůbec netušil, o čem to celé je a kam se to vine, protože Castellari jen vrší novou postavu na druhou a jednu šílenou akci na další.

Naprosto chápu všechna nízká hodnocení, odsudky a tak dál. Ten film je šílená pakárna. Ale já se skvěle pobavil, a to je u filmu tohohle typu asi hlavní. Jak režisér Keomy může stvořit tohle mi sice nejde úplně do hlavy, na druhou stranu, hned po něm natočil Ten prokletý obrněný vlak, takže... není se co divit. 7/10
a.k.a. 1990: Bojovníci z Bronxu, 1990: The Bronx Warriors
Režie: Enzo G. Castellari
Hrají: Vic Morrow, Christopher Connelly, Fred Williamson, Mark Gregory, Stefania Girolami, Enio Girolami, George Eastman, Joshua Sinclair, Betty Dessy, Rocco Lerro, Massimo Vanni, Angela Ragusa, Enzo G. Castellari, Carla Brait
Hudba: Walter Rizzati
Itálie 1982

Žádné komentáře:

Okomentovat