pátek 19. srpna 2022

SPAGHETTI WESTERN - LOKACE část 5


Dnes se podíváme na lokaci, která dnes je westernovým městečkem, ale původně byla postavena jako osamělý ranč v pustině. Mluvím samozřejmě o Sweetwateru z filmu Tenkrát na Západě. Budova byla postavena z kusů dřeva, které zůstaly na místě po natáčení Falstaffa od Orsona Wellese. Ve filmu Sergia Leoneho tak vidíme rozlehlou stavbu, kde bydlela nejdřív irská rodina v čele s Frankem Wolffem, následně jeho vdova Claudia Cardinale. Po natáčení ranč nebyl zbořen, a tak ho můžeme vidět v řadě dalších westernů, které zde byly točeny, ať už je to Cena moci, která celkově využila kulisy po natáčení Tenkrát na Západě, nebo třeba Chatova země, The Man Called Noon, Proč žít a proč umírat a další.

Kdy bylo kolem ranče, který se změnil v saloon, přistavěno městečko, nevím. Každopádně městečko Western Leone, stojící nedaleko Mini Hollywoodu, je jeho chudým příbuzným. Nevím, zda je to tím, že jsme na místo dorazili zhruba v šest večer, ale na místě kromě kulis není prakticky nic. Správci se přišourají k bráně a bez jakéhokoli dokladu požadují za vstup 12 euro, v místě se potuluje pes, kočka i oslík, vše bylo prázdné, špinavé. V budovách, které jsou přístupné, bylo buď zcela prázdno, nebo nesouvisející nepořádek (rozbitý gauč), v jedné z budov se dokonce některý ze zaměstnanců díval na televizi. Samotná budova ranče pravděpodobně sloužila jako občerstvení pro návštěvníky, ale nám nic nabídnuto nebylo. Na zdech visí plakáty filmů a hvězd, které zde točily, proč je tu ale i portrét Johna Wayna, to vážně netuším. I zde se nahlas pouští hudba, ale vybavuju si jen znělku kresleného seriálu Lucky Luke.
Zase bylo zajímavé vidět filmové kulisy zevnitř. Netuším, zda se v tomto městečku nějaký western tedy opravdu vůbec točil. Za klasickým dřevěným městečkem najdeme i kulisu mexické vesnice, která vypadá podobně uměle, jako kulisy, o kterých jsem psal ve třetí části.
Podívejme se nyní na proměny ranče ve filmech a následně i na jeho dnešní podobu.
Bonus pro fajnšmekry -na místě opravdu cvrkají cikády, jen jsem čekal, kdy přestanou... 

McBain se vrací z lovu (Tenkrát na Západě)
Chatova země
Napadení
Ben and Charlie
Cena moci

2022
Městečko nevypadá vyloženě špatně, ale dojem moc neudělalo
Zeď slávy nebo tak něco
Jo, interiéry se točily ve studiu. Uvnitř je to docela malé
Ze studny už Harmonika čerstvou vodu nedostane, je plná kamení
Mexická vesnička
Celkový pohled z výšky. Nevím, že by se v těchhle kulisách něco točilo, možná škoda
I to můžete najít uvnitř
Velmi provizorní holičství
Kulisa zevnitř
Městečko směrem k východu
Sweetwater z boku
A zezadu.
A ještě z jedné strany
Nejsympatičtější obyvatel městečka

Žádné komentáře:

Okomentovat