pondělí 15. srpna 2022

SPAGHETTI WESTERN - LOKACE část 4


Tak a jsme tady s první částí, kterou můžeme porovnat se současným stavem, a to je asi nejznámější městečko nazývané Oasys Mini Hollywood. Leží asi dvacet minut cesty na sever od Almeríe poblíž města Tabernas, kolem kterého se rozkládá nejen skalnatá vyprahlá krajina, ale i několik westernových městeček těžících z popularity spaghetti westernů. Mini Hollywood mezi nimi zaujímá čelné postavení už proto, že toto městečko postavil v roce 1965 Carlo Simi pro film Pro pár dolarů navíc. Mezi filmy jednotlivé budovy procházely úpravami nebo přibývaly či ubývaly, ale základ zůstal a později se proměnil v turistickou atrakci.
 

Městečko tvoří dvě ulice včetně náměstíčka a přilehlá kaktusová zahrada. Dost překvapující je, že bránou jakoby do vojenské pevnosti projdete do velmi rozlehlé zoologické zahrady. Z celé zahrady je nádherný výhled do kraje, takže i její návštěvu bych doporučil, byť proč je u toho zrovna zoo je dost překvapující. 
Vraťme se ale k městu s několika dominantami, dvěma proti sobě stojícími cihlovými domy, z toho jeden s charakteristickým zvlněným průčelím, poté širokou bílou bankou, a dominantou je jistě i kopec jasně viditelný z každého pohledu ulicí. Do domků jde většinou vstoupit a najdeme tu buď obchůdky, restauraci, záchody, výstavky, ale třeba i půjčovnu kostýmů. V bance si lze prohlédnout dobové bankovní vybavení. Máme tu i stáje, kde jsou ustájeni koně používaní pro westernové show, máme tu výstavu vozů včetně aut (to jsem nepochopil), ale i dostavníků. Co asi překvapí, ale atmosféru to dotváří, je, že z banky reproduktor vyhrává skladby zejména ze spaghetti westernů, a to nejen Morriconeho, ale většinu klasiků, Bacalova, Nicolaie, Trovaioliho.

Je možné vystoupat i na verandy a ochozy a městečko si z nich dobře prohlédnout. Je fajn stát na verandě banky, kterou onehdy vyloupil El Indio. Návštěva parku se nám tak protáhla a strávili jsme zde několik hodin, původní plán, že za jedno odpoledne objedeme vše, co půjde, tak padl. 
Město Oasys je často na fotkách zaměňováno s městečkem Fort Bravo. To ale bylo vybudováno až v 70. letech a je otázkou, zda se tam nějaký western vůbec točil - alespoň z fotek nic moc nepoznávám.
Pro pár dolarů navíc - pohled 1
Sergio Leone využil městečko v Pro pár dolarů navíc, kde bylo nasnímáno tak ikonicky, že bylo používáno desítkami dalších filmů. V Hodném, zlém a ošklivém si městečko zahrálo sice tři, ale sporadicky viděná města - město Santa Ana, kde bydlí prostitutka Maria, město, kde si Tuco koupí pistoli, a konečně i město, kde Tuco se svými kumpány dostihne Blonďáka. Dále bylo město významně využito ve filmech jako Navajo Joe, Trumfové eso, Per il gusto di uccidere, Arizona Colt, Ben and Charlie a řadě dalších.
Pro pár dolarů navíc - pohled na druhou stranu
Ben and Charlie nabízí otočku o 360 stupňů, z které jsem sestavil panorama
California, městečko v dost dezolátním stavu po vichřici
Vůně cibule
Pro pár dolarů navíc - hotel
2022 - hotel vlevo - dnes saloon "The Yellow Rose"
Pro pár dolarů navíc - šerifská kancelář

2022
banka

2022
Hodný, zlý a ošklivý - Santa Ana
Hurrah for the Confederacy!
I zde je Mini Hollywood jasně poznatelný, aspoň dle hory v pozadí
Navajo Joe a město v troskách
Sonny and Jed a saloon v troskách
Ben and Charlie
Per il gusto di uccidere - tehdy stál před městem most. Nejsem si jist, z které je to strany, buď je tam pořád, ale upravený, a je před vstupem do areálu, nebo je z druhé strany, tudíž v zoo a zbořený.
Duel v témže filmu
Ben and Charlie - většina dalších fotek bude z tohoto filmu
saloon "The Yellow Rose"

2022
U stájí, budova vzadu je zbořená a kus za ní je brána do zoo
ještě jednou saloon
Tohle už nevím, co je za film

2022
Tohle bude asi totéž
2022 - pohled z větší dálky
Kostelíček bude asi "novinka"
Budovy jsou ve skutečnosti propojené, takže do saloonu vejdete cihlovou budovou a vyjdete bílou dřevěnou
palisáda v kaktusové zahradě
Velká budova vpravo tuším rovněž v několika filmech byla hotelem
U "Meat Marketu" je možnost se nechat vyfotit ve Wanted plakátu
I na šibenici se dá vylézt, provaz tam ale není
Hřbitůvek za městem...
...kde lze najít hroby osobností spojených se spaghetti westerny. Zde Carlo Simi

Sergio Sollima

Fernando Sancho
George Hilton
Tomas Milian
Ennio Morricone

Žádné komentáře:

Okomentovat