úterý 23. srpna 2022

PICKUP ON SOUTH STREET (1953)

Naší vesnicí imperialistický agent neprojde! Nebo spíš naším New Yorkem komunistický agent neprojde! Z tohohle filmu čiší McCarthismus na sto honů. Ovšem je to spíš film noir maskovaný jako protikomunistická propaganda než obráceně. Jo, zejména agenti FBI tu mávají hvězdnopruhatou vlajkou velmi často, ale důvody, proč se hlavní postavy obrátí proti komunistickým špionům, jsou osobní, ne že by ideově prozřely a uvědoměle se postavily do boje za demokracii, kapitalismus a americký způsob života.

Hlavním hrdinou je kapsář, který jednoho dne ukradne ženě v metru peněženku. Neví ale, že v peněžence je víc než pár drobných a fotka milence, neví ani, že dívku sledovali agenti FBI, protože přenášela nebezpečný kontraband. S pomocí svérázné informátorky Moe policie zloděje Skipa brzo najde a požaduje, aby kontraband vrátil. Mazaný Skip ale ví, že mu nemohou nic dokázat, a tak poté, co ho najde i okradená žena, nastrčená komunistickým agentem, který má kontraband předat, snaží se na tom co nejvíc vydělat.

Co se mi na tomhle filmu už od začátku líbilo asi nejvíc, byly postavy. Každá je něčím zajímavá, každá je něčím charakteristická. Nejvýraznější je asi postava udavačky prodávající kravaty v podání Thelmy Ritterové, která, tuším, byla i za tento film nominována na Oscara. Nezaostávají ale ani postavy policistů, z nichž jeden by nejradši Skipovi rozbil hubu, ale musí se držet zkrátka, protože už ho dvakrát kvůli němu suspendovali, ani samotné hlavní postavy, frajírek Skip, skvěle ztvárněný Richardem Widmarkem, a nevědomá pomocnice nepřátel Candy v podání sexy Jean Petersové. Právě tyhle postavy a jejich vlastní motivace posouvají námět daleko od protikomunistické propagandy - natolik, že sám J. Edgar Hoover proti filmu protestoval. Zajímavé je třeba už jen to, kde hlavní postava bydlí - žádný nudný byt, ale chajda postavená na molu, kde tím nejdůležitějším nábytkem je houpací síť a basa piva ponořená do moře.
Film plyne rychle, je dost krátký, a v podstatě co se mi na něm moc nelíbilo, je konec. Předpokládám, že zde na Fullera nastoupilo studio, takže klasika, jako v jeho jiných filmech, mrtví ožívají a vše se posouvá, aby mohl být pěkný happy end. Závěrečná bitka v metru pak je nedořešená, po pár ranách prolínačka a závěrečná scéna. Škoda. 7,5/10
PS. Widmark tu dost vzhledem připomíná Jiřího Korna a hlavní padouch mi chvílemi připomínal mladého Miroslava Horníčka. Což by bylo hodně bizarní obsazení.
PPS. V roce 1967 byl v JAR natočen remake pod názvem The Cape Town Affair, kde hlavní role sehráli James Brolin a Jacqueline Bisset. Kvůli Bissetce jsem uvažoval, že bych na to někdy mrknul, ale našel jsem to na youtube a vypadá to, že je to prostě znovu přetočený scénář tohoto filmu.
a.k.a. Zátah na Jižní ulici
Režie: Samuel Fuller
Hrají: Richard Widmark, Jean Peters, Thelma Ritter, Murvyn Vye, Richard Kiley, Willis Bouchey
Hudba: Leigh Harline
USA 1953

Žádné komentáře:

Okomentovat