sobota 29. ledna 2022

ROUGH NIGHT IN JERICHO (1967)

Jak Deana Martina moc nemusím, tak jsem s ním za posledních několik let viděl překvapivě dost filmů. Tenhle z nich byl asi nejlepší, nejen tím, že Martin v něm hraje tentokrát padoucha. Jinak je to typická šedesátková záležitost na rozhraní mezi starou a novou dobou - novou nestíhá reflektovat a do staré už nepatří. Snaží se potěšit staré i mladé obecenstvo (tagline z plakátu: Who says they don't make westerns like they used to? We just did.) a úplně to nejde.

Dean Martin tu hraje padoucha, který poté, co vyčistil městečko Jericho od zločinců, se stal samozvaným šéfem města a vydírá místní, aby mu dávali ze všeho 51%. Ty, kteří mu odporují, pověsí, nebo tyranizuje, zkrátka miláček davu. Samozřejmě má kolem sebe početnou tlupu bodyguardů, kteří mu splní, na co pomyslí. Pak ale přijíždí do města záhadná dvojka v dostavníku - kliďas v černém George Peppard a stařík John McIntire - na pozvání vzpurné vdovy Jean Simmonsové. Martin je přepadne ještě před městem a McIntira postřelí. Peppard se musí rozhodnout, zda půjde do boje proti Martinovi, nebo se radši klidí.

Na začátku se mi to dost líbilo, i když nedává moc smysl. Proč třeba Martin na Pepparda někoho neposlal a jezdil tam sám, že. Ale všechno to vypadá na dobrý western. Mocný padouch, ustrašené město, ledově klidný hrdina. Akorát hrdina je nám trochu jedno, hrdinka bývala krásná, ale věk na ní je celkem vidět, a navíc je spíš protivná, a padouch je celkem nevýrazný. To už radši, aby si Peppard s Martinem svoje role vyměnili. Zhruba od poloviny se to pak začíná dost táhnout, a když jsem myslel, že už je konec, zjistil jsem, že zbývá ještě asi půl hodiny! A začíná se to táhnout přesně od momentu, kdy dostaneme dost mimózní komickou scénu, kde se Peppard a Simmonsová opijí.
Přestože tagline slibovala western jako za starých časů, titulková hudba trochu připomíná spaghetti westerny a máme tu trochu více násilí, než bývalo v padesátkách zvykem. Například dost brutální souboj s bičem, řetězy a vším, co je po ruce, mezi Peppardem a Slimem Pickensem. Natáčelo se na Ameriku překvapivě systémem Techniscope, který umožnil kameramanovi dělat ještě bližší detaily, než by umožnil do té doby používaný Cinemascope. Ale režisér je stejně nedokáže dobře využít, snad leda až v naprostém závěru, který se nepochopitelně odehrává mimo město. Tohle prostě volalo po klasickém duelu, a ne naháněčce v lese na skále. 7/10
a.k.a. Krutá noc
Režie: Arnold Laven
Hrají: Dean Martin, George Peppard, Jean Simmons, John McIntire, Slim Pickens, Don Galloway
Hudba: Don Costa
USA 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat