úterý 19. října 2021

OIK'S HAUNTED PALACE - část 3

Mám fofr, snad do konce měsíce nebo chvilku přes zvládnu aspoň pár dalších filmů. Pro dnešek kdo jiný než klasik...

DRACULA: PRINCE OF DARKNESS (1966)

V polovině 60. let studio Hammer prodělávalo kalhoty a nespasily je ani blond kadeře Ursuly Andress, ani poprsí Raquel Welch v kožených bikinách. Největší hvězdy studia se sice občas v těchto nových hammerovinách mihly, ale úspěšně je přetahovala další britská i zahraniční studia. James Carreras se rozhodl vrátit na plátna největší taháky - Frankensteina a Drákulu. Návrat Petera Cushinga k Frankensteinovi roku 1964 se komerčně celkem vydařil, a tak se měl Christopher Lee vrátit ke své nejslavnější roli... teprve poprvé?

Ano! Ač se to zdá neuvěřitelné, teprve zde, osm let po prvním dílu, se Christopher Lee znovu oblékl do černého pláště a nasadil umělé špičáky. Že o čtyři roky později během jediného roku natočí Drákuly hned tři, to asi netušil nikdo. Lee se ale k roli vrátit odmítal, a přijal jen pod podmínkou, že nebude mluvit, a jeho role bude časově omezená. Takže... v první půlce žádný Drákula. I přes zopakování závěru jedničky.

Petera Cushinga tu tentokrát nemáme, na další čtyři filmy se musíme obejít bez něj. Roli Van Helsinga tu tak nahrazuje mnich otec Šándor, na jehož postavě je vidět rozpolcenost a nedopečenost scénáře. V jednu chvíli vesničanům vyčítá pověrčivost, a za okamžik varuje cestovatele před tajemným místem.
V centru dění jsou dva manželské páry, které si z Británie vyjely do východní Evropy. Chyba. Cestují na místo, kam místní odmítají jít. Druhá chyba. Nasednou do kočáru bez kočího. Třetí chyba. Celou první půlku jsem předpokládal, že se děj bude odehrávat během jediné noci. To se nepotvrdilo, ale více než polovina filmu se tak skutečně odehraje. Roli v tom hraje blond naivka, vyděšená babizna a dva Angláni, z nichž jeden je nedůtklivý a druhý lehkomyslný.

My ale chceme vidět Drákulu! A hned několikrát během začátku nás Terence Fisher málem přesvědčí, že už nastupuje. Ale ne, vždycky je to někdo jiný. Sluha Klove, který je záměrně obsazen tak, aby Leeho připomínal, je pak vlastně dost možná děsivější než sám Drákula.

Zajímavostí je, že knižní postava Renfielda, která se do prvního dílu nedostala, se objeví tady. Akorát se jmenuje jinak.

Celkově je to určitě slabší díl série, i když pár napínavých míst, většinou ve spojení s Leem, má. Rozhodně jsem nebyl v pokušení to vzdát, což je plus. Zajímavé také je, nakolik mi to vizuálně připomínalo některé spaghetti westerny - nasvícením, občas i kulisami. Možná i točení na Techniscope udělalo svoje. 6/10
Režie: Terence Fisher
Hrají: Christopher Lee, Barbara Shelley, Francis Matthews, Andrew Keir, Susan Farmer
Hudba: James Bernard
Velká Británie 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat