neděle 3. října 2021

OIK'S HAUNTED PALACE - část 1

Začínáme hororový speciál, jako každý rok... A proč ne se všemi klasickými monstry najednou.
 
THE HOUSE OF FRANKENSTEIN (1944) 
Přestože film se jmenuje Frankensteinův dům, Boris Karloff nehraje ani svoje klasické monstrum, ani nějakého příbuzného či inkarnaci dr. Frankensteina. Místo toho hraje postavu dr. Niemanna, který chce ve Frankensteinových pokusech pokračovat. Hmm, to už jsem ale v téhle sérii viděl... S Karloffem to má ale jinačí šťávu než v předchozím dílu Frankenstein a Vlkodlak. Tam došlo ke crossoveru dvou klasických monster. A hádejte co - tady taky! Takže se nám vrací i Lon Chaney jako vlčí muž, což je dobře. No a nejsou dvě monstra málo? Nebyly by lepší tři?  

Ano! Máme tu i Drákulu! Bohužel asi toho nejhoršího, jakého jsem kdy viděl. John Carradine celkem funguje ve westernech, ale tady mu to zrovna nejde. Zato jsem se u scén s Drákulou dost nasmál. Pochybuju, že i Leslie Nielsen by mě rozesmál víc. Drákula vystupuje jen v první půlhodince, očaruje místní krasavici s odpudivým manželem typu American 40s Macho, a pak zase mizí. A pokud na scéně není sám oči kulící Carradine, je tu právě ta krasavice inteligentní, chrlící ze sebe tak dementní dialogy, že jsem se válel smíchy. No, vína mi po skončení filmu moc nezbylo...

Jinak právě tenhle film asi byl velkou inspirací pro Paula Naschyho a jeho Hrůzné zrůdy, protože právě Drákula je tu oživen úplně stejně - jeho ostatky jsou vystavovány jako pouťová atrakce, a pak někdo vyjme kůl z jeho srdce; ale našel bych tu i inspiraci překvapivě pro Muže proti muži s Lee Van Cleefem - Karloff se tu po patnácti letech dostává z vězení, chce se pomstít třem mužům, kteří ho tam dostali (na to si opatřuje zrůdy) a jeden z nich mu nabízí 15 000 marek, tisíc za každý rok v base.

Nejzajímavější postavou je ale hrbatý sluha, který pod odpudivým zevnějškem skrývá laskavé srdce. Ueh to zní slizce. Jeho románek s cikánskou tanečnicí, která se místo nej zhlédne v rozmraženém vlkodlakovi, připomíná Zvoníka od Matky Boží, akorát tam nikdo netrpí lykantropií a nemáme tam Frankensteinovo monstrum. To je bohužel oživeno na pouze posledních pár minut, a nic moc napáchat nestihne.

Upřímně, je to pěkný guláš. Za šedesát sedm minut se toho ani moc nestihne udát. Dobré je, že American Macho se po skončení pasáže s Drákulou už neobjeví, čekal jsem, že on bude ten, kdo svou obří hvězdnopruhatou pěstí skolí všechna monstra, ale není tam. Karloffa jsem viděl už zahrát líp, Chaney tu nemá tolik prostoru jako minule, ale určitě by to celé bez něj a Karloffa bylo ještě horší. 5,5/10
a.k.a. Frankensteinův dům, Frankensteinův hrad
Režie: Erle C. Kenton
Hrají: Boris Karloff, Lon Chaney jr., John Carradine, J. Carrol Naish, Glenn Strange, Lionel Atwill
Hudba: Paul Dessau, Hans J. Salter
USA 1944

Žádné komentáře:

Okomentovat