neděle 27. června 2021

THE BANK SHOT (1974)

 
George C. Scott jako lupičské eso. No, ne...

Předloha Donalda E. Westlakea nemusí být nutně špatná. Námět se mi celkově zamlouvá. Parta lupičů se rozhodne banku nejen vykrást, ale rovnou ji odvézt celou. Jenže celé je to tak mizerně udělané, že jsem se u toho těžce nudil a chvílemi se prakticky vůbec nedíval.

Začnu u příšerné cirkusové hudby, která mi lezla na nervy celý film. Pokračujme přes scénář - každá postava se chová jako idiot, kromě Scotta, který působí dojmem, že netuší, proč v tom je a co dělá, a že si shrábne šek a půjde. Zbytek lupičů, i policisté, kteří po hrdinovi po jeho trapném útěku z vězení jdou, jsou debilové. Ostatně hlavního stíhače hraje šerif ze dvou slabých bondovek, který je tak leda k nasrání už tam. Nětšina postav lupičské bandy je navíc, protože nemají v ději žádné opodstatnění, a už teď bych jich půlku nedal dohromady. 

Upřímně mě otravuje i vůbec o tomhle filmu psát a nejradši bych na něj zapomněl. 1/10
a.k.a. Odborník na banky
Režie: šmatlák, co natočil dva filmy, tohle je poslední
Hrají: George C. Scott, Clifton James, Joanna Cassidy a spousta přehrávajících pitomců
Hudba: John Morris
podle knihy Donalda E. Westlakea
USA 1974

8 komentářů:

  1. Hm, tohle se mi taky dost nelíbilo, co si tak vybavuju. Když jsem onehdá psal, že se Scottem sotva šlápneš vedle, na tuhle pitomost jsem zapomněl. A když jsem si na ni zase vzpomněl, tak jsem si říkal, že po ní přece určitě nesáhneš. A vidíš? Ty ses trefil hned na druhej pokus. S Ukradeným diamantem (taky podle Westlakea) se to nedá srovnávat ani náhodou. I intersoňácká VHS-ková klasika Proč já? je mnohem lepší než tohle.

    OdpovědětVymazat
  2. Původně jsem si chtěl pustit Naostro - příběh tvrdého porna (byl takhle podtitul na VHS?)s George C. Scottovou, ale neměl jsem náladu na zřejmě celkem depresivní film, a co jsem podle Westlakeových předloh viděl, se mi zatím vesměs líbilo... No radši jsem si měl k obědu naordinovat tu depku.

    OdpovědětVymazat
  3. Ne úplně - na obalu je pěkně tučně a žlutě název NAOSTRO, pod ním menším písmem původní Hardcore a vedle něj v závorce Život tvrdého porna. Kdyby to nestačilo, někde v prostředku filmu je nějakejch 30-60 vteřin filmu, který úplně zapomněli nadabovat, což jsem fakt nežral. Scotta tam každopádně daboval Miroslav Saic a hodil se tam víc, než by člověk čekal.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak pardon, nepamatuju si to. Ale George C. Scottová tam napsáno bylo, ne?
    Saic myslím Scotta dabuje i v Divnoláskovi v novácké verzi. Ale tenhle film jedině v originále, čeští dabéři Sellerse jsou naprosto příšerní. Mahdal i Gondík (proboha!) mluví Divnolásku bez německého přízvuku a ani trochu nemění hlas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, to byla Rutger Hauerová na obalu Blade Runnera.

      Vymazat
    2. Á, sakra, to jsem si spletl. Rutger je taky vyloženě ženské jméno...

      Vymazat
  5. Mám ho radši jako Pattona. Napíšeš o tom?

    OdpovědětVymazat