sobota 1. května 2021

ITALIA A MANO ARMATA (1976)


Maurizio Merli je zpátky, aby všechny lumpy rozstřílel na sračku!!!!!!!!!

Tohle je ten nejubožejší typ poliziotteschi filmů, takové ty pro voliče SPD, které místo skutečných emocí nabízejí jen hysterii a citovou ždímačku, a ukazují, jak je potřeba obnovit trest smrti a pozabíjet všechny, kteří se vymykají "slušné" společnosti. Lidi se dělí na tři typy: policii, která má svázané ruce, ubohé oběti brutálního násilí, a bezcitné mafiány, kteří se chovají jako naprostí idioti, jen aby měli během filmu na krku co nejvíc vražd, znásilnění a dalších ohavností. Merli tu jede opět v tom módu, že nepřemýšlí, ale každého, kdo se mu nelíbí, hned oddělá, nebo aspoň pěkně zmlátí.

No a i jinak... v podstatě je to od začátku do konce jen přehlídka jedné násilné scény za druhou. Děj je naprosto chaboučký, ani nemá jednotnou linku. Ze začátku to vypadalo, že půjde o pátrání po únoscích, z nichž jejich šéf je samozřejmě psychopat, který by nejradši všechny unesené děti vlastnoručně zaškrtil, znásilňuje holky na potkání atp. A do toho druhá linka s mazanými lupiči, kteří si svá rukojmí vozí s sebou už na loupež. Jenže obě tyto linky jsou vyřešeny v prvních čtyřiceti minutách, a asi po pětatřiceti Merli poprvé významně pronese jméno hlavního padoucha, který je, aniž by existovaly přímé důkazy, podle něj v pozadí veškeré zločinnosti. Takže na Johna Saxona si musíme počkat, hraje totéž, co pokaždé, ale aspoň trochu to drží.

Ve filmu se toho děje tolik, že by to vystačilo na tři filmy. Všechno jde za sebou tak rychle, že si člověk po dvaceti minutách myslí, že už musela uběhnout aspoň třičtvrtěhodina... Vše se střídá za sebou - přepadení, bitka, vražda, honička, přestřelka, vražda, znásilnění, bití dětí, vražda, mučení, vražda, honička... Lepší, než kdyby se v takovémhle filmu pořád kecalo, to určitě, ale když to srovnám třeba s předchozím Krutým Římem, ano, ani tam nebyl žádný jednotný příběh. Ale v druhé polovině se aspoň o něco tvůrci snažili. Tady už nejde o nic než o přehlídku násilí.

Jinak Marino Girolami prve imitoval Castellariho, tady se, docela umně, snaží imitovat Lenziho. Ale Lenzi byl jen jeden... Dokonce sem přetáhli i Micalizziho, který vše ozvučil asi tou nejikoničtější titulní melodií ze všech poliziotteschi. Každopádně, škoda, že nedoprovází lepší film. 5/10

a.k.a. Special Cop in Action
Režie: Marino Girolami (jako Franco Martinelli)
Hrají: Maurizio Merli, Raymond Pellegrin, John Saxon, Aldo Barberito, Mirella d'Angelo, Adolfo Lastretti, Stelio Candelli, Fortunato Arena, Toni Ucci, Massimo Vanni, Omero Capanna, Franco Borelli, Gofreddo Unger, Sergio Smacchi
Hudba: Franco Micalizzi
Itálie 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat