čtvrtek 25. března 2021

RIDE THE HIGH COUNTRY (1962)


Poslední film Randolpha Scotta s pro něj netradiční rolí.

Tenhle film jsem kdysi dávno viděl na ČT, a samozřejmě jsem tehdy neměl tušení, kdo je Sam Peckinpah, natož Randolph Scott, Warren Oates, L.Q. Jones, R.G. Armstrong a další. Líbil se mi, ale cítil jsem z něj atmosfér, kterou úplně ve westernech běžně nehledám, a tím spíše jsem ji nehledal tehdy.

Film totiž spadá do subžánru "umírající západ, umírající hrdinové," a tak si říkám, jestli vlastně není první, který takhle vznikl. Jsou to ty westerny, které hodně vypráví o zašlé slávě, nových časech, hrdinové bývají přestárlí a nesmíření s novou dobou, často se v nich objevují moderní vynálezy. Od Peckinpaha tam spadají snad všechny westerny (nejsem si jist Kumpány smrti, ty jsem neviděl), dál třeba Tenkrát na Západě, ale tahle nostalgie neznamená, že vždy jde o smrtelně vážné filmy, takže se sem v klidu zařadí i Dobří a špatní hoši (kam taky jinam), Podivné dědictví, Mé jméno je Nikdo nebo Život a doba soudce Roye Beana. (Na druhou stranu, Butche Cassidyho a Sundance Kida bych tam asi neřadil.)

Tehdy to nebylo něco, co by mě úplně lákalo, zvláště auta ve westernu jsem považoval za něco nepatřičného. Dneska mi tohle samozřejmě vůbec nevadí, ale ačkoli je Jízda vysočinou jasně tím nejlepším filmem, který kdy Randolph Scott natočil, a vysoce převyšuje kvalitu jeho běžných kousků, pořád jsou v ní věci, kvůli kterým se mi moc nelíbí. Asi to budou hlavně postavy Mariette Hartleyové a Rona Starra, které mě prostě nebaví sledovat, ovšem bohužel, točí se kolem nich celá zápletka. Vše, co se ale týká Scotta a McCrey, případně bratrů Hammondů, což je rozkošná pětice křupanů, stojí za to.

Scott a McCrea měli původně hrát role opačně, takže Scott měl být znovu tím morálním sloupem, zatímco McCrea si měl zahrát nepříliš důvěryhodného parťáka. Oba si role ale vyměnili a je to dobře. McCrea totiž hraje prakticky bez změny výrazu ve tváři, zatímco Scott je ve svojí roli perfektní a ukazuje, že uměl víc než jen toho osamělého jezdce. No a pětice bratrů Hammondů stojí za to. Nejvýraznějšího bratra hraje James Drury, který coby kladný Virginian uchvacoval divačky americké televize, takže v téhle roli je asi musel šokovat. Zabržděné ucho hraje mladý John Davis Chandler, ještě zabržděnějšího kuchaře L.Q. Jones, nejstaršího bratra John Anderson, a nejzvrhlejšího a nejodpornějšího z bratrů si dal Warren Oates. Není divu, že Oates, Jones a Chandler si později u Peckinpaha ještě zahráli hodněkrát.

V něčem je to asi ten nejryzejší Peckinpah s tím, co se vlastně většinou ve svých filmech snažil sdělit, aniž by to ještě překrývala zobrazovaná brutalita, ani mu do toho moc nezasahovalo studio, které film považovalo za béčko a nevěnovalo mu moc pozornosti. Škoda vlastně jen nedobře napsaných postav mladé dvojice, to ten film dost kazí a chvílemi hodně zpomaluje. 7,5/10

a.k.a. Jízda vysočinou
Režie: Sam Peckinpah
Hrají: Randolph Scott, Joel McCrea, Mariette Hartley, Ron Starr, James Drury, Warren Oates, John Anderson, L.Q. Jones, John Davis Chandler, Edgar Buchanan, R.G. Armstrong
Hudba: George Bassmann
USA 1962

Žádné komentáře:

Okomentovat