středa 24. února 2021

CAHILL U.S. MARSHALL (1973)


Tohle jsem hodně dlouho odkládal, protože jednak je to John Wayne v roce 1973, jednak to točil Andrew V. McLaglen, jednak kvůli rodinnému tématu. A nakonec jsem byl nespokojen jen s tím rodinným tématem, které tvoří asi půlku filmu.


Wayne hraje spravedlivého šerifa, který kvůli práci zanedbává své dva syny. Ti se na truc spojí s nebezpečnými bandity, kteří vykradou místní banku a zabijí Waynova zástupce. Po loupeži se však zavřou zpět do vězení, odkud utekli, aby na ně nepadlo podezření. V syncích se však hne svědomí, takže se pokusí lupiče napálit, aby mohli později lup vrátit a očistit se. Což samozřejmě lupiči neuvítají. Mezitím Wayne chytí čtyři podezřelé chlapíky, kteří jsou okamžitě odsouzeni k smrti za přepadení banky.


Scénář napsali tvůrci Drsného Harryho, manželé Finkovi, a až na scény s kluky se to dá dobře sledovat. Podíl na tom má i obsazení, složené z části z Waynových klasických spoluhráčů (Harry Carey jr., Hank Worden), jednak dokonce z Clintových klasických spoluhráčů (Walter Barnes, Dan Vadis). Hlavního lotra skvěle hraje George Kennedy, kterému toho chlapa, co klidně podřízne dítě, naprosto věříte, takže je škoda, že mu jeho scény kazí právě ti dva příšerní kluci. Wayne dělá to, co vždycky, ale má s sebou parťáka, typicky pro sedmdesátky opět Indiána, avšak v podání Neville Branda, a jejich scény jsou to nejlepší, co se tu dá vidět, a docela jsem se u jejich dialogů zasmál.


Klasicky pro Wayna po roce 1960 taky soundtrack skládal Elmer Bernstein, a mírné ozvěny Sedmi statečných jsou tu patrné.


Cahill U.S. Marshall není špatná waynovka, na svou dobu staromilský průměr, ale v porovnání s tím, co Wayne v té době točil, to zase taková bída není. Kazí to jen ti dva hoši, kterým jsem tu krutou smrt z rukou Kennedyho a Vadise fakt přál. 6,5/10


Režie: Andrew V. McLaglen
Hrají: John Wayne, George Kennedy, Gary Grimes, Clay O'Brien, Dan Vadis, Neville Brand, Harry Carey jr., Walter Barnes, Paul Fix, Hank Worden
Hudba: Elmer Bernstein
USA 1973

Žádné komentáře:

Okomentovat