čtvrtek 18. února 2021

A VIEW TO KILL (1985)


Obstarožní, udýchaný Bond, který na většinu filmu vymění smoking za koženou bundu a la Belmondo, prohání se po Francii a autohoničky mu připravuje Rémy Julienne. Ale bylo to o dost lepší, než jsem čekal.

Po opět, znovu a zase lyžařském úvodu (kdy naposledy byla předtitulková scéna o něčem jiném, než jak někdo honí Jamese Bonda?), kdy si Bond navíc vyrobí snowboard a ujíždí ruským agentům za doprovodu osmdesátkového diska, jsem čekal ještě větší zrůdnost než Moonrakera a přiblblost v duchu minulé Chobotničky. Ale překvapivě se film po titulkové scéně za zvuků písně Duran Duran, asi nejlepší za posledních šest filmů, drží dcela při zdi, a věnuje se hlavně odhalování toho, co je vlastně Max Zorin zač - od podvádění v dostizích až po hrátky se zemětřesením.

Ne, že by si smysl pro realitu nevzal občas oddech, přeci jen, je to bondovka, ale není to taková ptákovina, jako právě Moonraker, Chobotnička, nebo Žiješ jenom dvakrát. Vlastně mi to ze všech dílů nejvíc připomínalo Goldfingera. Jenom padouch v podání blond Christophera Walkena je naprosto jiný. Ale fajn. Původně ho nabídli Davidu Bowiemu, ale to by asi působilo o dost divněji. (Podle imdb to nabídli i Lee Van Cleefovi! Ale to si vůbec nedokážu představit.)

Bondgirls je hned několik, od Bondovy kolegyně z úvodu přes ruskou agentku, a pak ty dvě hlavní - černá amazonka Grace Jones, ženská-buldozer, a sexy naivka Tanya Roberts. Tanya sice byla kočka, ale uvěřit jí, že je vzdělaná a rozumí tomu, co se kolem ní děje, je docela obtížné. Ale tvůrci nám raději vždy ukazují její nohy, protože vědí, v čem je její síla.

I přes příliš vysoký věk Rogera Moorea, který by všem svým bondgirls mohl být otcem, neřku-li dědečkem, je Vyhlídka na smrt poměrně zábavná, neurážející a jako rozloučení s dalším představitelem 007 víc než důstojná. Ze všech mooreovek by u mě byla na třetím místě. 7/10

PS. A na pány Daltona, Brosnana a Craiga si posvítíme zase někdy příště. Teď už potřebuju pauzu od agenta jejího Veličenstva s povolením zabíjet, muže činu, miláčka žen a čerstvě také držitele Leninova řádu, soudruha Jamese Bonda. Namíchám si k ní martini s vodkou - protřepané a nemíchané.

a.k.a. Vyhlídka na smrt, Vyhlídka na vraždu
Režie: John Glen
Hrají: Roger Moore, Christopher Walken, Tanya Roberts, Grace Jones, Patrick Macnee, Patrick Bauchau, Alison Doody, Walter Gotell, Desmond Llewellyn, Robert Brown, Lois Maxwell, Dolph Lundgren
Hudba: John Barry
Velká Británie / USA 1985

Žádné komentáře:

Okomentovat