neděle 31. ledna 2021

GOOD GUYS WEAR BLACK (1978)

Superman spí v pyžamu s Chuckem Norrisem.

Jasně. Hraje v tom Norris, tak to ani nedokoukám a frknu tomu nízký hodnocení. Kdyby v tom hrál Reynolds, dám tomu o jednu hvězdičku víc, kdyby Stallone, o dvě, kdyby Steve McQueen, tak to budu vyhlašovat nesmrtelnou legendou akčních filmů. Tohle pokrytectví na čsfd mě už dost vytáčí. Správní chlapi nosí černou samozřejmě nejsou nic extra, ale mezi Chuckovými filmy z jeho rané kariéry se dost vymykají tím, že nejsou založení na bojových uměních, ale na špionážním příběhu.

Ze začátku jsem tedy měl pocit, že jsem si spletl film a dívám se na Nezvěstné v boji. Jde totiž o vysvobození zajatců z vietnamských vězení. Jenže, tak jako později pro Braddocka či Ramba, ani pro Bookera a jeho Černé tygry nepřiletí vrtulník, a je jasné, že celá akce byla podraz od začátku. Proč ho kdo ale udělal? A proč se o pět let později někdo snaží přeživší zlikvidovat? A co s tím má společného tajemná kráska, která se přilepí na Norrise?
 
Trochu asi zamrzí, že akce se dočkáme hlavně na začátku a uprostřed filmu. Norris bohužel ještě nebyl dost zkušený herec, takže ve scénách, kdy dělá jeden kop z otočky za druhým a dokonce proskočí předním sklem auta, je nejvýraznější. Milostné scény mezi ním a onou tajemnou ženou jsou zvláště trochu neohrabané, a do důležitých dialogových scén radši dostal společníka, který to odkecá za něj. Jinak už i tady je Soon-Tek Oh, i když v menší roli, tak jako později v Nezvěstných v boji. Hlavního zloducha, kariéristického politika, hraje James Franciscus z Do nitra Planety opic či Devítiocasé kočky.
 
Film tedy nemá tolik akce, kolik by se asi hodilo, ale rozhodně nenudí a na vysvětlení zápletky jsem byl opravdu zvědavý. Dost mě to překvapilo, i po divné titulkové scéně, která je nezřetelná, a s dost nevýraznou hudbou, která doprovází celý film. Na Postovy filmy s Eastwoodem to samozřejmě nemá, ale rozhodně to u mě teď patří mezi to nejlepší s Chuckem, vedle třeba Osamělého vlka McQuadea nebo Delta Force. 7/10

a.k.a. Správní chlapi nosí černou
Režie: Ted Post
Hrají: Chuck Norris, James Franciscus, Anne Archer, Dana Andrews, Lloyd Haynes
Hudba: Craig Safan
USA 1978

Žádné komentáře:

Okomentovat