úterý 1. prosince 2020

NATO PER UCCIDERE (1967)


Nakonec jsem si ještě na závěr měsíce dal jeden poslední film, hlavně kvůli tomu, že na něj akorát vznikly slovenské titulky. Čekal jsem trochu něco jiného, název napovídal tragédii o muži, který nechce zabíjet, ale okolnosti ho k tomu nutí. Ono to tak vlastně i je, jenže zdejší hrdina to vůbec nebere tragicky. A tak na své cestě za nalezením svého klidného místa neváhá během filmu postřílet asi tak třicet mužů. A pořád být vlastně jedním z nejkladnějších spaghetti westernových hrdinů.

Gordona Mitchella známe prakticky hlavně jako padoucha, zvláště z filmů Demofila Fidaniho. Tohle je na vyšší úrovni, byť rozpočet byl samozřejmě mizivý, což se projevilo i na kulisách a tom, že se většina děje odehrává v jediném městečku, kde skoro není živá duše. Ale to ani moc nevadí. Mitchell sice opět nehraje, ale přece jen kromě střílení a stoického pozorování okolí (připomínal mi tu Henryho Silvu) tu má pár pěkných momentů, zvláště jeden ironický při jeho prvním setkání s hlavním padouchem. Toho hraje Aldo Berti. Copak to, slizké a kruté padouchy on uměl, ale ten zdejší je poměrně druhá třída. Nejslizčí věcí, kterou dělá, je okradení nahého Mitchella, když je s prostitutkou, a poté, když sám okusuje prsa jiné (přes šaty). Jinak nepůsobí nijak extra hrozivě, ani charismaticky, a když Mitchella ke konci filmu zajme, tak ani není jasné, jak ho vlastně mučí.

Velkou roli tu má bohužel Franco Gula jako komický stařík, který je věčně Mitchellovi za zadkem a jehož postava je neskutečně otravná. No a pak je tu hlavní hrdinka v podání Femi Benussi. Bohužel mezi ní a Mitchellem není vůbec žádná chemie. Ale zase film končí dlouhým detailním záběrem na její tvář. Což je sice divný, ale lepší, než kdyby končil dlouhým detailem na Mitchella. Nebo záběrem na to, jak někdo odjíždí do dáli, jako vždycky. A ten zvláštní konec bude asi to jediné, co mi zůstane v hlavě. Film baví, i přes svá omezení, včetně nevhodné hudby, střelby i mrtvol je dost, nejsou tu žádné zbytečné pěstní souboje, kde by se Mitchell musel s někým poprat, jen aby se něco dělo. Má to netradiční myšlenku a dá se to vidět. Akorát v paměti zůstane asi jen ta Femi. 6/10

a.k.a. Born to Kill, Django - Nato per uccidere
Režie: Antonio Mullica
Hrají: Gordon Mitchell, Aldo Berti, Franco Gula, Femi Benussi, Tom Felleghy, Remo Capitani, Claudio Ruffini
Hudba: Felice di Stefano
Itálie 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat