pondělí 14. září 2020

ATOR L'INVINCIBILE (1982)

Začínáme týden s Laurou Gemser, a překvapivě vlastně skoro bez ní.

Jeden z těch osmdesátkových italských filmů typu "Viděli jste poslední hit? Tady je znovu, ale není to on!" Ator je samozřejmě naprostou vykradačkou Barbara Conana, akorát místo hadů tady máme pavouky. Musím ale říct, že mě to asi bavilo i víc než Conan.
Conan se totiž bral hrozně vážně včetně přepáleného soundtracku, zatímco tohle je sice béčko (na Davida Hillse aka Fredericka Sloniska aka Joea d'Amata je to ale docela výkon), ale na nic moc si to nehraje, je to příjemně pitomé a tak vykradačské, až se člověk baví. Miles O'Keefe teda nemá s Arnoldem společného nic, nemá ani jeho charisma, takže hrdina mě moc nezajímal, stejně tak hlavní zloduch ani omylem nemá na Jamese Earla Jonese. Zato Sabrina Siani je mnohem mnohem rajcovnější než Sandahl Bergmanová, a zatímco na čarodějnici v Conanovi bych si dával bacha, Laura Gemser by asi svedla i mě.
Laura tady má jen asi pětiminutovou roli čarodějnice a neukáže zhola nic. A vy už jste si mysleli, že takové filmy už neexistují.
Máme tu i postavu mistra, který tupého hrdinu učí bojovat, a hraje ho šíleně namaskovaný Edmund Purdom. Tak si říkám, škoda že to nehrál Pleasence. Mohla to být sranda.
Co se mi dost líbilo, to byl soundtrack. Čekal jsem nějakou synťákovou hrůzu, ale je tu pěkné orchestrální skóre, ani omylem tak přepálené jako u Conana. Až dával zapomenout na to, že dav obdivovatelů velekněze má dvanáct lidí, zbraně jsou dřevěné a pavučina jsou v detailu viditelné provazy.
Kromě Conana dostaneme vykradačku částečně i ze Souboje titánů, a zase na druhou stranu, O'Keefe byl možná zábavnější než tamější Perseus.
Nevím, proč jsou hodnocení na ČSFD tak příkrá. Ano, není to dobrý film, ano, je to vykrádačka. Ale neměl jsem, oproti tamnímu tvrzení, problém to dokoukat. Prostě zase hodnocení podle jména režiséra. Jako by d'Amato nemohl natočit film vhodný i pro mládež. Přistupujte k tomu jako k zábavné vykrádačce, a budete asi spokojeni. 6/10

a.k.a. Ator, the Fighting Eagle, Ator, pán ohně
Režie: Joe d'Amato
Hrají: Miles O'Keefe, Sabrina Siani, Edmund Purdom, Laura Gemser
Hudba: Carlo Maria Cordio
Itálie 1982

Žádné komentáře:

Okomentovat