pondělí 20. července 2020

KAKUSHI-TORUDE NO SAN-AKUNIN (1958)

Tento týden si posvítíme na samuraje. Co znamená katana? 
Údajně i tento Kurosawův film se dočkal remaku, tedy nepřiznaného. Nějaké Star Wars od nějakého Lucase... No, to je nesmysl. Prakticky jediné, co oba filmy mají společné, je to, že v nich princezna utíká před nepřátelským vojskem. Jestli někdo vií v postavě Mifuneho předchůdce Obi Wan Kenobiho a Hana Sola v jednom, ještě dejme tomu, ale dva vidláci mají s C-3PO a R2D2 společnou jen otravnost. Navíc na ně Lucas zdaleka neklade až takový důraz, jako Kurosawa. Což je právě kamenem úrazu filmu.
Pokud se týkalo hlavní zápletky, Mifuneho, princezny, to se mi líbilo. V centru dění jsou ale dva naprostí blbečkové, jejichž osudy sice zpočátku byly celkem zajímavé, ale postupně byli oba vykresleni jako dvě naprosté krysy bez kousíčku cti, které by pro trochu výdělku nebo záchranu svého života práskly nebo zabily vlastní matku. A Kurosawa nám o jejich eskapádách trpělivě vypráví dvě a půl hodiny. Naštěstí čím dál děj postupuje, tím více scén se obejde bez nich, protože zrovna vzali roha, nebo se Mifune právě utkává v souboji se svým protivníkem. Mimochodem, když tohle má být předloha pro Star Wars, tak Darth Vader je kde? Stejně jako v Sedmi samurajích má zlo podobu spíše neosobní masy nepřátel, o kterých se mluví, ale neztělesňuje ho žádná konkrétní postava.
Kdyby to mělo hodinu a půl a nesoustředilo se to tolik na ty dva blbečky, tak bych z toho měl výrazně lepší pocit. V dnešní době je hodně zvláštní vidět film, který se na chudé dívá svrchu jako na krysy a jednoznačně straní šlechtě. Na druhou stranu Kurosawa si tyhle postavičky zřejmě oblíbil tak, že jim věnuje drtivou většinu stopáže. Bohužel. 6/10
a.k.a. The Hidden Fortress, Tři zločinci ve skryté pevnosti
Režie: Akira Kurosawa
Hrají: Toshiro Mifune, Minoru Chiaki, Kamataru Fujiwara, Susumu Fujita, Takashi Shimura, Misa Uehara
Hudba: Masaru Sato
Japonsko 1958

1 komentář:

  1. Dva troubové a princezna pašují poklad nepřátelským územím, a nepřátelé po nich slídí. Stejně jako roboti pašují s princeznou plány vojenského zařízení a celé Impérium je hledá. Podobnost asi nemá být v charakteru postav. Když Lucas psal a začal točit film, Vader tam byl jen vedlejší nedůležitá postava, která dostala důležitost až během pokračujícího natáčení a po úspěchu prvního filmu.

    OdpovědětVymazat