středa 1. dubna 2020

200 SW

A ten první špageťák byl mým oficiálně dvoustým. Další padesátka trvala pět let, což není tak moc, vzpomenu-li na to, kolik nových spaghetti westernů za rok jsem v těch pěti letech sledoval.Jak už jsem tady několikrát psal, novým kouskům už věřím čím dál méně a radši se dívám znovu na ty staré a osvědčené. Ne, že bych si řekl 200 a dost, jen jestli mi bude další padesátka, kterou už asi ani nebudu počítat, trvat třeba deset let, je to celkem jedno.

Z toho, co jsem si posledně naplánoval, jsem splnil většinu, ale zdaleka ne všechno. Stále jsem neviděl filmy Cut-Throats Nine a Man, Pride and Vengeance. S Vassilim Karisem jsem viděl asi všechno, co s ním za zkoušku stálo, a k zopakování z toho není nic, ač on sám mi nevadí. Robert Woods, ač pár filmů jsem s ním viděl, pořád zůstává trochu záhadou a nemůžu se rozhodnout, jestli ho vlastně můžu nebo ne. S Georgem Martinem jsem nového neviděl nic, s Andreou Giordanem či Brettem Halseym taky ne, Anthonyho Ghidru a Edda Byrnese jsem prozatím vynechal úplně. S Huntem Powersem jsem viděl snad všechno kromě jednoho filmu, Petera Lee Lawrence jsem taky ozkoušel trochu víc, Johna Irelanda jsem viděl snad jen v Machine Gun Killers (ale několikrát v Americe).
Mám si dávat nějaké plány na budoucnost? Co by ještě třeba za vidění stát mohlo?
No, zkusit to můžu:

Cut-throats Nine (1972)

Man, Pride and Vengeance (1968)

Comin' at ya! (1981)
Tony Anthony ve 3D!

His Name Was Holy Ghost (1972)
Tohle mi uniká už dlouho, ale sakra, i když komedie, Gianni Garko a Giuliano Carnimeo, a k tomu na Pilar Velazquez se dívá moc dobře.


El Puro (1969)
Nevím, co od toho čekat, tohle je jeden z těch, na které se názory hodně různí.

The Dirty Outlaws (1967)

Píseň ohlašuje pomstu (1970)
Jeden z mála Milianů, co mi pořád uniká. Asi kvůli tomu, že to není úplně western.

6 komentářů:

  1. Zdravím. Rozhodně zkus Comin' at ya!, přijde mi chvílema docela brutální. Vyrábím na špageťáky amatérské titulky, na tento jsem je zrovna dělal, stejně i na Man, Pride and Vengeance (opravené jsou na HD verzi). Cut-throats Nine také není špatný. jahr

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, díky za komentář. Oceňuju tvoji překladatelskou práci, nevím, kolik filmů jsi už přeložil, ale je jich hodně, díky za ně. Myslím, že z poslední doby zrovna Machine Gun Killers jsem viděl s tvým překladem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, Gatlinga jsem dělal. A také asi 150 špageťáků. Ale na špagety je postupem času čím dál víc obtížnější sehnat nějakou jazykovou verzi titulků na překlad.

    OdpovědětVymazat
  4. To byl vlastně jeden z důvodů, proč jsem tenkrát přestal překládat já, tenkrát těch titulků taky dostupných tolik nebylo, až po nějaké době začaly vycházet ty filmy ve větším, ale to už jsem na překládání neměl čas a energii.

    OdpovědětVymazat
  5. Ač se zpožděním, přece Ti chci poblahopřát k výročí. Gratuluju!
    Radit nové, co by za to ještě stály, si netroufnu, náš vkus, tuplem dneska, už je diametrálně odlišný, z toho, co tu je, mám za dobré Marchentovo zimní horor Condenados a vivir a Tonyho Anthonyho, experimentální ve formě, ale v obsahu ohromně klasická a vážná špageta. A El desperado, jestli si správně vybavuju, docela šlo, hlavně díky P. Lullimu.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky. Anthonyho jsem zatím ani nevím proč vynechal, jak to poisuješ, Get Mean z těch filmů asi bude nejbláznivější.Což mi připomíná, že dvojku a trojku Strangera a Blindmana už jsem sakra dlouho neviděl. But I don't want any trouble. I just want my fifty women.
    Lulli, co jsem ho viděl, nikde u mě zatím nepřekonal svoji kreaci z Forgotten pistolero, ale stejně je kolikrát v těch filmech takovou jistotou, která ho drží pohromadě.

    OdpovědětVymazat