neděle 29. března 2020

MACHINE GUN KILLERS (1968)

Tak nakonec se přidám do té skupiny, které se film spíše líbí. Není to nic extra, a když už se film jmenuje Gatling Gun, mohlo v něm být více kulometu. Vlastně nejvíc ze všeho je to další westernová bondovka se zamotaným příběhem, kde ústřední hrdina nemůže věřit nikomu a jde z akce do akce.
Problém trochu je, že Robert Woods je celkem nesympatický, stejně jako většina postav s výjimkou hlavního padoucha! Ano, jediná postava, která v člověku probudí sympatie, je John Ireland jako bandita míšenec, který skutečně miluje majitelku salonu, která ho však z rasových důvodů odmítá. Proti tomu Woodsovi asi máme fandit jen kvůli falešnému obvinění, jinak filmem prochází s jedním zarputilým výrazem, všem kolem lže, a i když dostane do postele snad každou ženu ve filmu (kde jich moc není), vidíme až to, co se děje, když odchází, protože uvěřit, že mu ženy padají samy k nohám, je poměrně těžké.
Jak je Ireland nejsympatičtější postavou, tak nehraje nijak dobře. Ale celkově herecké výkony jsou tu slabé. Režisér se soustředil hlavně na akci a zamotaný příběh, který film dost zachraňuje. Nemá to skoro hluché místo. Vždy se něco děje. Kdyby se to dělo kolem někoho sympatičtějšího, možná by to bylo přímo skvělé.
Jinak tady potkáme spoustu starých známých. Ida Galli v menší nejednoznačné roli, Robert Camardiel opět jako lehce komický (ale ne otravný) poskok, George Rigaud jako nafrněný boháč, Gérard Herter jako ještě nafrněnější boháč, mihne se tu i Rada Rassimov. Zajímavostí je herec hrající severního plukovníka, který vypadá jako Jiří Holý s blond parukou.
Hudba Piera Piccioniho je hodně podobná Sartanovi, hammondky, jazz, ale překvapivě mi sem celkem seděla a nerušila mě tolik, jako právě u Sartany.
Po Erlově článku jsem čekal, že se mi film líbit nebude. Jak píšu, není to nic extra, ale vidět se to rozhodně dalo  a z Bianchiniho westernů je to rozhodně nejlepší. Woods je sice nesympatický, ale není to takový ocas jako Dean Reed, příběh s jižními špiony je tu mnohem lepší než v I Want Him Dead, a Wayde Preston sice byl z Bianchiniho hrdinů nejsympatičtější, ale tomu filmu scházel scénář i prachy. Sice taky nechápu, co to dělá v Tarantinově Top 20, ale nakonec proč ne. Asi si pamatuje jen scénu s vyndaváním kulky z prostřelené ruky. 7/10
a.k.a. Quel caldo maledetto giorno di fuoco, Gatling Gun, Kulomet zabiják
Režie: Paolo Bianchini
Hrají: Robert Woods, John Ireland, Ida Galli, Roberto Camardiel, George Rigaud, Gérard Herter, Tom Felleghy, Claudie Lange, Rada Rassimov, Tiziano Cortini, Claudio Ruffini, Furio Meniconi
Hudba: Piero Piccioni
Itálie / Španělsko 1968

1 komentář:

  1. Ale proč ne. Každý má právo na své hodnocení:-D. Možná bych nebyl tak krutý kdyby to nebylo v Quentinovo topce ale opravdu mě to nijak nezaujalo.

    OdpovědětVymazat