neděle 22. prosince 2019

STAR WARS - EPISODE IX: THE RISE OF SKYWALKER (2019)

Před dávnými časy v jedné předaleké galaxii natočil nějaký Lucas první film své ságy... a ta teď končí. Na jak dlouho?
Epizoda VII, přes svou neoriginalitu (ale upřímně, tu bychom už u Návratu Jediho hledali marně), se mi líbila. Přinesla zajímavé a sympatické postavy, spoustu otázek a příslibů do dalších dílů. K masivnímu hejtu na osmý díl se nepřipojuji, ale zpětně mi připadá, že asi to jediné, co v něm stálo za to, byla dějová linie s Lukem a Rey. Slibné postavy Finna a Poea se vydaly na slepou kolej, Rey se začala chovat podle šablony předurčeného osudu a ne podle vlastního uvažování, a zase to najelo na kolej "Star Wars jsou o síle a laserových bitkách." Než se pustím do psaní o devítce, upozorním, že se sice spoilerům pokusím vyhnout, ale asi použiju pár věcí z předchozích dílů, takže pokud jste ani ty neviděli, dál nečtěte.


BAM, Palpatine je najednou zpátky! Proč?
Osmička sklidila tolik nenávisti, že se musel vrátit Abrams a zalátat to, co údajně Johnson pokazil. Najednou se vrací spousta dalších postav ze staré trilogie (nejen Palpatine, ale i Lando Calrissian), a občas se udělá narážka na to, jaké byly některé věci v osmém dílu kravina. Co je rozhodně pozitivní je, že nějaký rámec a vysvětlení se podařilo asi této trilogii udělat. Ne, že by pár otázek nezůstalo, ale ty se týkají spíš toho, proč se to tvůrci rozhodli udělat zrovna takhle.
Takže tu máme Palpatina zpátky. Ten smrťák v Návratu Jediho přežil, a to on může za vznik Prvního řádu, to on řídil Snokea a tak dále (to se dozvíme hned na začátku filmu). Tím pádem - jaká je šance, že ho lze vůbec porazit? Nemůže se někdy vrátit zase? Bude další trilogie, kde mu bude čelit další generace Jediů? Proč to nemohl být Snoke, nějak třeba s mrtvým Palpatinem provázaný? Ano, v předchozím dílu byl rozseklý vejpůl. Palpatine se zase zřítil do hlubin uškvařen elektřinou. No nic.
Ale ono tu vlastně není originálního skoro nic. Jako by film napsala umělá inteligence, která dostala do databáze scénáře všech předchozích filmů a měla z nich namíchat nový film. Opakují se tu situace ze všech tří filmů staré trilogie, něco z nové, dokonce i něco z té prostřední.
V minulém dílu každá z nových hlavních postav měla svou vlastní linii a skoro se neviděli. Tady půl filmu stráví všichni spolu a máme tu výpravu s Rey, Finnem, Poem, Žvejkem, C-3PO a BB8, ale zvláště mezi lidmi najednou zmizela veškerá chemie. Finn a Poe působí jako solitéři a Rey je jim tak vzdálená, že to mezi nimi prostě nefunguje. Víte, která postava mě bavila v celém filmu nejvíc? 3PO. Poprvé za celou ságu, i s prostorem, který měl tak jako ve starých filmech, byl opravdu vtipný a dokonce v jednu chvíli dokázal i dojmout.
Mark Hamill se objeví jen jako duch asi ve dvou scénách a má evidentně paruku. A trik Aleca Guinnesse jako ducha byl nejspíš uvěřitelnější než tohle. Carrie Fisher v některých scénách zjevně nahradila dablérka a objevuje se opět jen sporadicky. Billy Dee Williams potěší, ale jeho role je taky marginální. Co mě naštvalo ještě z postav bylo, co udělali s Huxem. A to v osmičce měl fakt naběhnuto na super padoucha.
Musím ale říct, že jsem se dost bavil. Před filmem jsem viděl silně negativní reakce, takže jsem čekal průser, ale většinu doby jsem si říkal "zatím dobrý, zatím dobrý." Film se nezastaví, pořád se tu něco děje, těch nepřehledných vesmírných bitev není zdaleka tolik. Zato se tu hodně skáče. Až moc. Jako zábavný dobrodružný film s patetickými proslovy a nelogickými zvraty to celkem funguje. Kde to selhává, je jakákoli snaha tvůrců o osudovost. V tu chvíli tvůrci neznají míru a všechno natolik přehánějí, až je to k smíchu. Především konec tímhle hodně trpí.
Taky se dozvíme, že Síla je opravdu všemocná, že stormtroopeři mají tryskobatohy (ale to mi nevadilo), a že přežít se dá prakticky všechno.
Devátý díl se mi ve výsledku líbil víc než předchozí, ale hodně mu toho chybí, hodně přebývá. Dobré je, že když je opravdu blbý, neměl jsem, jako v podobných momentech osmičky, chuť zdrhnout z kina, ale pobavilo mě to. Osmičce jsem tenkrát dal 7,5, což bych asi dneska ze vzpomínek na film, který nutně nepotřebuju vidět znovu, snížil tak na 6,5, devítce dám 7/10. Slušelo by tomu logo Cannon.
Topka:
1. Impérium vrací úder
2. Nová naděje
3. Síla se probouzí
4. Návrat Jediho
5. Vzestup Skywalkera
6. Solo
7. Poslední z Jediů
8. Rogue One
...
36. Pomsta Sithů
...
71. Klony útočí
72. Skrytá hrozba
a.k.a. Star Wars: Vzestup Skywalkera
Režie: J.J. Abrams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Ian McDiarmid, Joonas Suotamo, Anthony Daniels, Billy Dee Williams, Mark Hamill, Domnhall Gleeson, Kelly Marie Tran, Lupita Nyong'O,  Naomi Ackie
Hudba: John Williams
USA 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat