středa 11. září 2019

THE WRECKING CREW (1968)

Konečně jsem měl po nějaké době čas na film, tak jsem si hned udělal dvojprogram. Oba filmy, které jsem viděl, souvisí s novým Tarantinem. Jeden z nich sleduje postava Sharon Tate v kině a sama Sharon v něm hrála, a k druhému jsme viděli trailer.
The Wrecking Crew je čtvrtým ze čtyř filmů ze série o tajném agentu Mattu Helmovi. Docela úspěch, žádný jiný jakobond se tak daleko snad nedostal. Navíc sama originální série v této době měla jen 5 filmů. Ovšem přestože závěrečný titulek slibuje pátý díl, už nevznikl.
Matt Helm je přesně jako Bond. Snad jen se nebere zdaleka tolik vážně. Jeho balení žen i akce jsou tu ještě přehnanější než u originálu. I příběh dává zhruba stejně smyslu jako u bondovek. Byla by to zábava s někým, jako je Connery. Dean Martin působí značně nepřesvědčivě. Jako zpěvák, který si odskočil na pauzu mezi cigárem a whiskou. Zvláště v akčních scénách je bídný. Ty jsou ale bídné samy o sobě. Co na tom, že herce trénoval Bruce Lee, když režisér akci natočit prostě neuměl. A taky se tu mihne začínající Chuck Norris, ale Dean Martin ho poměrně snadno přepere. Pff. 
I kolem Matta Helma se točí mnoho dívek, zde většinou zlých. Elke Sommer, Nancy Kwan i Tina Louise určitě zapůsobí na oko divákovo, ovšem v záporných rolích. Ovšem zatímco Bondovi pomocníci byli většinou schopní, Helm dostal k ruce naprosto neschopnou agentku, co pokazí, na co sáhne. Tu hraje Sharon Tate, a přestože je občas na zabití, jindy je opravdu vtipná a asi je tím nejlepším, co se dá ve filmu vidět. Akorát mi k její postavě nesedlo, když najednou měla být sexy. Ne, že by nebyla, jen to k roli nesedělo.
The Wrecking Crew působí jako italské eurospy. Už jen tím, že se odehrává v Dánsku, ale krajina je typicky americká. Tím, že Němka hraje Polku, Angličan Itala a Američanka Angličanku. Dá se to vidět, snad je to i zábavnější než některé bondovky, ale asi na to brzo zapomenete. 6/10
Ten vlevo je Chuck Norris a na tuto scénu byl spotřebován skoro celý rozpočet
a.k.a. Dům sedmi rozkoší
Režie: Phil Karlson
Hrají: Dean Martin, Elke Sommer, Sharon Tate, Nancy Kwan, Nigel Green, John Larch, Chuck Norris
Hudba: Hugo Montenegro
USA 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat