středa 11. září 2019

C.C. AND COMPANY (1970)

"Hej, neviděli jste nějak moc filmů o motorkářích?"
Tak a na tohle jsme v novém Tarantinovi viděli část traileru s velice chytlavou písničkou. Je to motorkářský film, což byl v Americe 60. a 70. let velmi populární žánr, z kterého dodnes přežila už asi jenom Bezstarostná jízda. CC and Company se na ni zřejmě v jistém duchu snažilo navázat, takže nejde o zcela tradiční béčko v duchu filmů produkovaných AIP a Rogerem Cormanem. Na druhou stranu, vlastně to naprosto mezi tyhle filmy zapadá. Ať si to z nich střílí sebevíc.
"Bude to něco mezi Antonionim a AIP."
Příběh je velice prostý. Poněkud problémový, protože individualistický člen motorkářského gangu jménem C.C. Ryder, vedeného sobeckým Moonem, se zamiluje do dámy, které pomůže spravit auto a zachrání ji od znásilnění svými spolumotorkáři (z nichž jeden je Sid Haig). Následně se náhodou setkají a C.C. se rozhodne stát se závodníkem v motokrosu. Moonovi se to ale nelíbí. Když C.C. připraví o jeho výhru ze závodu, C.C. si svoje peníze vezme zpět a uteče. Dá to dohromady s Ann, ale Moon se s bandou vrátí pro svoji pomstu...
Ovšem tady nedostaneme skoro žádné násilí a spíše je tu hodně ježdění na motorkách, závodění, ježdění, a trochu sexu. Přičemž ke mně se dostala pouze cenzurovaná verze, takže pokud chcete vidět více, je třeba sehnat jinou. Ono tam teda asi o moc víc nebude. Pořád v tom hraje Ann-Margret, v té době jedna z největších filmových hvězd (jak se sem kruci dostala?), takže nic extra pikantního se čekat nedá.
Hlavního hrdinu pak ztvárnil Joe Namath, což byl hvězdný fotbalista. Narozdíl od jiných fotbalistů-herců, jako byli Jim Brown či Fred Williamson, se ale Namath neměl šanci stát hvězdou plátna, k tomu mu chybělo prakticky všechno od talentu po charisma. Namath do svojí role prostě nesedí. Ann-Margret tu pak dělá jen to, co uměla, totiž být mrkací usměvavou panenkou. V další výrazné ženské roli Moonovy děvky jménem Pom Pom pak můžeme vidět sexy Jennifer Billingsley (později hrála s Reynoldsem ve White Lightning).
Nejvíc fascinující fakt týkající se tohohle filmu? První vznikl hit Jenny Take a Ride, zpívaný Mitchem Ryderem. Jeho slova "See see rider" zřejmě inspirovala tvůrce natolik, že nejen vytvořili celý film, ale hlavní postavu pojmenovali C.C. Ryder. Ok. A ve filmu vystupuje skupina C.C. Ryders. C.C. Ryder s Ann-Margret tančí za hudby C.C. Ryders. Ještě, že hrají něco od Otise Reddinga, kdyby hráli See See Rider, už by to bylo moc. Což neznamená, že tuhle píseň neuslyšíme dost často.
Jinak je to chvílemi zábavný, chvílemi trochu nudný film, který už nepotřebuju vidět znova. Občas byl trochu chytřejší, než jsem čekal, ale to byly spíš záblesky. (A občas nevhodné - odkud může motorkářská děvka znát pojmy cinema vérité a Antonioni?) Není nutné vidět znovu, a pokud vás to enormně nezajímá, shánět si to ani nemusíte. 6/10
a.k.a. Chrome Hearts
Režie: Seymour Robbie
Hrají: Joe Namath, Ann-Margret, William Smith, Jennifer Billingsley, Sid Haig
Hudba: Lenny Stack, Mitch Ryder and the Detroit Wheels
USA 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat