úterý 18. prosince 2018

IL CINICO, L'INFAME, IL VIOLENTO (1977)

Ze všech Merliho filmů, co jsem dosud viděl, se mi tento líbil zatím nejvíc a rozhodně lépe než předchozí dobrodružství komisaře Tanziho Roma a mano armata. Hlavně proto, že i když pár epizodek se objeví, konečně to tu má příběh, zápletku, o kterou jde celý film.
Dva gangsteři se snaží vyšachovat jeden druhého a do toho policajt prohlášený za mrtvého, který je záměrně štve proti sobě a přitom se před oběma bandami musí skrývat. Na začátku si sice Merli vyřídí pár zdánlivých vedlejšáků, jako třeba pomstu loupeže u svého strýce nebo rozbití gangu obchodníků s bílým masem, ale obojí má vztah k jeho postavě, která je tu tak trochu hlubší, byť ne moc. Asi tak po kotníky.
No a hlavně už se neřeší legitimita násilí u policie, takže Merli na nikoho nemusí řvát, že jeho metody jsou jediné správné - konečně celý film vlastně stráví mimo službu, jen s tichou podporou policie v podání veterána Renza Palmera. A taky tu jsou dvě další hlavní postavy. A tentokrát skutečně hlavní a ne jen epizodní čurdičky. Tomas Milian tu dostal příležitost rozehrát svého hrbáče z předchozího dílu (byť pod jiným jménem a bez hrbu, zato s náplastí) na větším prostoru do nových dimenzí. na jednu stranu ho musíme nenávidět, na druhou mu vlastně tak trochu držíme palce. John Saxon taky konečně dostal pořádnou svini a ne jen svého typického ukecaného hajzlíka. Jeho uhlazený bohatý mafián s prdelatou milenkou si klidně zastřílí golfovými míčky na svázaného dlužníka, a pak ho nechá roztrhat pitbuly.
Je fakt, že oba padouši mě zajímali víc než Chuck Norris z Říma Merli, ale i ten je tu o poznání sympatičtější, a je znát, že občas si z té jeho agresivity i tvůrci dělají tak trochu prdel. Hodně velký prostor dostali i poskoci Corazzari a Hundar, ve vedlejší roli oslní krásná Gabriella Lepori, a máme tu zajímavou lupičskou scénu, připomínající MacGyvera. Není to nic zásadního, ale jo, s Merlim asi to nejlepší. Zatím. Ale vzhledem k tomu, že jeho filmy natočené s Umbertem Lenzim jsou obecně hodnocené výše než ty se Stelviem Massim, nemyslím, že bych s ním ještě mohl vidět něco lepšího. 7/10
a.k.a. The Cynic, the Rat and the Fist
Režie: Umberto Lenzi
Hrají: Maurizio Merli, Tomas Milian, John Saxon, Renzo Palmer, Gabriella Lepori, Robert Hundar, Bruno Corazzari, Marco Guglielmi, Dante Cleri, Guido Alberti, Gabriella Giorgelli, Riccardo Garrone, Benito Pacifico, Fortunato Arena
Hudba: Franco Micalizzi
Itálie 1977

4 komentáře:

  1. Tuhle Lenziovku mám moc rád. Skvělý ústřední trojlístek. Italské POLIZIOTTESCHI FOREVER!

    OdpovědětVymazat
  2. NAeb s poliziotteschi na věčné časy a nikdy jinak :D Jestli jsi to neviděl, určitě mrkni na dokument Eurocrime, o kterém jsem tu onehdy psal. Házel jsem to tenkrát v balíku na uloz.to, je tam přiloženej i bonusovej rozhovor s Milianem (zatímco Saxon mluví přímo ve filmu).

    OdpovědětVymazat
  3. *Aneb. Ani psát už neumím :D

    OdpovědětVymazat
  4. viděl a zapomněl ohodnotit. díky za připomenutí :-)

    OdpovědětVymazat