úterý 18. prosince 2018

FRENCH CONNECTION II (1975)

První díl byl megahit, oscarový trhák, film, který zdánlivě nepotřeboval pokračování, přestože nebyl ukončený. Druhý díl však byl natočen tak, že není pochyb o tom, že takové pokračování smysl dává. Místo dokumentárního sledování běžných poldů a jejich špinavé práce při rozkrývání gangu pašeráků drog tu máme příběh příliš sebevědomého policisty, který suverénně nakráčí do "balíkova" s vidinou snadného úspěchu při dopadení šéfa pašeráků a dost drsně si to vyžere. Celý film se tentokrát odehrává v Marseille, kterému, stejně jako Gene Hackman, nerozumíme, přestože si myslíme, že je to prostředí důvěrně známé. Francouzští policisté v čele s buldokem Bernardem Fressonem Hackmanovi situaci také zrovna neulehčují. Depresivní špinavé prostředí, zmatení řečí, drogy, špína, smrad, ryby, děvky. A geniální Hackman, vynikající Fresson a Rey, známé obličeje ve vedlějších rolích (Ed Lauter, Jean-Pierre Castaldi). Není to akční film, ale u pěších honiček po Marseille budete cítit, jak vám, stejně jako Hackmanovi, dochází dech, a odvykačku na drogy si s ním až do dna vyžerete taky. Přes pomalé tempo mi film oproti jedničce nedovolil vydechnout, takže se mi líbil ještě víc. 9/10
PS. Ještě existuje třetí film s Pepkem Doylem, kde hlavní roli převzal Ed O'Neill alias Al Bunda. To asi točili tvůrci s pudinkem místo mozku.
a.k.a. Francouzská spojka: Dopadení, Francouzská spojka 2
Režie: John Frankenheimer
Hrají: Gene Hackman, Fernando Rey, Bernard Fresson, Philippe Leótard, Ed Lauter, Jean-Pierre Castaldi, Charles Millot, Cathleen Nesbitt, Samantha Llorens, Jacques Dynam
Hudba: Don Ellis
USA 1975

2 komentáře:

  1. Tak koukám, tvoje hodnocení s většinovým názorem na ČSFD se (opět) poměrně rozchází. Můj instinkt mi však říká, že pravda asi leží na tvé straně:). Jinak hezká recenze, i když trochu krátká.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak v příjmu umění myslím jednoznačná prava není, takže si názor udělej sám :) Krátké, ale proč se pořád rozepisovat tak zeširoka, když to jde říct stručněji - a času je tak málo..

    OdpovědětVymazat