sobota 3. listopadu 2018

OIK'S MONSTER CLUB - HALLOWEEN SPECIAL část 9

 
Do třetice antologie kratších povídek, tentokrát s nejzářivějšími hvězdami britského hororu.

THE HOUSE THAT DRIPPED BLOOD (1971)
Christopher Lee, Peter Cushing a Ingrid Pittová v jednom filmu! Bohužel, každý z nich hraje v jiné povídce. Jak to s povídkovými filmy bývá, mívají jednotlivé části různou kvalitu, byť zde je celke vyrovnaná. Rámcový příběh tvoří pátrání po posledním nájemníku záhadného domu. Místní konstábl a majitel realitky ovšem usoudí, že je třeba inspektorovi z Yardu vysvětlit, proč že je ten dům tak záhadný, a tak se dají do vyprávění.
První povídka se mi asi líbila nejvíc, a to přesto, že v ní nehraje ani jedna ze zmíněných hvězd, a přesto, že pointu jsem uhodl poměrně rychle. Máme tu ovšem Denholma Elliotta, čili Brodyho z Indiana Jonese, jako spisovatele, který odjel s manželkou načerpat inspiraci na venkov. Zde vymyslí postavu šíleného vraha, který se stane hrdinou jeho nové knihy... jenže Denholm má pocit, že se skutečně zhmotnil a obchází kolem jeho domu. Manželka ho pošle k psychiatrovi, ale ten do všeho vnese, jak už to tak bývá, jen bordel... Ocenit se tu dá Elliottův výkon, děsivý vzhled vraha a pečlivá gradace, byť vedoucí k očekávanému konci.
Dalším nájemníkem je Peter Cushing jako emeritní makléř, který si přijel užívat důchodu. Zjistí, že ve městě je muzeum voskových figurín, znázorňující nejrůznější zločiny. Zvláště ho však zaujme figurína biblické Salomé, která mu připomene jeho dávnou lásku. Přestože se potom snaží muzeu vyhýbat, stále ho to tam táhne.  Brzy se u něj objeví starý přítel a sok, který rovněž jejich společnou známou marně miloval. A i on navštíví muzeum... Přestože figurína Salomé by měla být neodolatelně krásná, její provedení je pěkně ošklivé. Posuďte sami:
S fotografií dávné lásky má společné jen velké oči, ale ani ty se zase tak moc nepodobají. Ale budiž. Pointa mi připomněla Švandrlíkovy povídky, ale to nevadí. Celkově to ale táhne právě Cushing.
Třetí povídka sice obsahuje Christophera Leeho, uvedeného na prvním místě, ale hraje jen vedlejší roli. Coby přísný otec malého děvčete mu pronajme učitelku. Sám však učitelku před dítětem varuje. Zakazuje jí hrát si s dětmi i používat hračky. Zdá se tedy, že zvláštní je on. Nicméně ani dcerka není taková, jak by se mohlo zdát. Hlavní postavou je tedy spíše učitelka, která musí rozluštit záhadu, pak holčička, a pak teprve Lee. Ten je sice skvělý, ale bohužel, kvůli té protivné holce si ho moc neužijeme.
No a poslední povídka mi připadala spíše nechtěně směšná, i když se možná snažila o komedii. Hvězda hororů, která si stěžuje na současné podmínky natáčení, přijede se svou sexy přítelkyní a herečkou Pittovou pobývat v našem domě. Herci vadí laciné kulisy a kostýmy ("Dřív se točily dobré horory! Třeba Drákula! Tedy ten s Lugosim, ne s tím novým chlapem!" - který hrál v předchozí povídce...), a tak se vydá shánět opravdu autenticky vypadající plášť pro upíra. Narazí na podivný krámek vedený ještě divnějším mužem, Čáryfukem Geoffrey Bayldonem, a od něj skutečně ideální plášť koupí. Jenže on to tak úplně obyčejný plášť není... Jona Pertweeho jsem neznal a celkem mě zaujal, Pittová jen ve vedlejší roli, ale neskutečně sexy. Bohužel tato povídka není příliš přesvědčivá, a pokud se snaží o humor, je vtipná jen nechtěně.
The House That Dripped Blood sice láká obsazením, možná i námětem, ale ve výsledku se jedná o průměrnou záležitost. Neusnete u toho, na druhou stranu je celkem náročné během hodiny a půl čtyřikrát začínat od začátku s úplně novými postavami a novým příběhem potom, co předchozí vygradoval. Ještě jste plni nálady z předchozího a šup, hned vám představí něco nového, a ani se pořádně nestihnete uklidnit a už houstne atmosféra kolem postav, na které jste si ještě nezvykli. Což není výtka vůči povídkovým filmům obecně, jen třeba v Black Sabbath byly tyhle předěly vyřešené lépe. Třeba po skončení Wurdulaka nás tam Bava nechal vydechnout u potemnělého blikajícího bytu a zvuku Straussova valčíku z gramofonu. Tady nic takového není. Škoda. 6/10 
Režie: Peter Duffell
Hrají: Christopher Lee, Peter Cushing, Jon Pertwee, Ingrid Pitt, Denholm Elliott, John Bennett, John Bryans, Joanna Dunham, Joss Ackland, Nyree Dawn Porter, Tom Adams, Chloe Franks, Geoffrey Bayldon
Hudba: Michael Dress
Velká Británie 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat