sobota 3. listopadu 2018

OIK'S MONSTER CLUB - HALLOWEEN SPECIAL část 10

End of the road...

BUBBA HO-TEP (2002)
Hořká komedie z domova důchodců, nebo horor o mumii? Vyberte si. Za mě radši ta komedie o starých lidech, odložených na dožití v zapadlém domově důchodců. Bruce Campbell leží v posteli, šklebí se na všechno okolo, nadává a vzpomíná. Kdysi býval slavný, ale pak se rozhodl se vším seknout. Užíval si života i tak, jenže přišlo zranění, které ho poslalo tam, kde je teď. Nikdo netuší, že Elvis Presley dožívá v Texasu, zatímco ten, který zemřel, byl jeho imitátor. Jehož jménem teď Elvise všichni oslovují. Ossie Davis je pak přesvědčený, že je prezident Kennedy, který atentát přežil a byl namaskován na černocha, aby ho jeho nepřátelé nenašli. Když začne domovem obcházet přízrak doprovázený jakýmsi nestvůrným hmyzem, jsou to právě oni dva, kteří se rozhodnou zlu postavit.
Je ovšem fakt, že ne, že by hororová část nefungovala, jen prostě není tak zajímavá. Mnohem víc jsem se bavil u "Elvisových" vzpomínek či dialozích o tom, co proboha dělá mumie v Texasu. Občas je to trochu přisprostlé, ale tak, jak to k tématu tak nějak patří. Elvise totiž nejvíc ze všeho rozčiluje vřed na jeho ptákovi. No a pak jsou tu ty nadpřirozené části s nepříliš povedenými počítačovými triky. Nejen z nich je vidět nízký rozpočet. Naštěstí film stojí právě na hercích - na pětaosmdesátiletém Davisovi a čtyřiačtyřicetiletém (!) Campbellovi, který však naprosto věrohodně hraje Davisova takřka vrstevníka. Ani jednomu byste tu jeho věk neřekli - Davise bych tipoval tak na sedmdesát, Campbella tak na pětašedesát.
Ve výsledku je to tak film o dvou starcích a jejich posledním hurá před tím, než zemřou. O nalezení nové chuti do života v prostředí, které na ně naprosto kašle. Vlastně je škoda, že do toho tam lítá ten skarabeus a pochoduje mumie - možná by to bylo zábavnější jako road movie o Elvisovi a Kennedym na útěku z domova důchodců. I tak ale pěkných 7,5/10.
PS. Titulky jsou vtipné, jen by bylo fajn, kdyby se překladatel nesnažil vysvětlovat vtipy.
Režie: Don Coscarelli
Hrají: Bruce Campbell, Ossie Davis, Ella Joyce, Heidi Marnhout, Bob Ivy, Larry Pennell
Hudba: Bryan Tyler
USA 2002

Žádné komentáře:

Okomentovat