neděle 26. srpna 2018

QUANDO?

Na tenhle článek jsem narazil na nějaké stránce. Nebylo by na něm nic moc zajímavého, ostatně vzhledem k mojí mizivé znalosti italštiny, kdy bych vás dokázal vyzvat na souboj, ale neobjednám si pizzu, si to ani nemůžu přečíst. Problém je, že redaktorka si překroutila svévolně data narození herců (nebo je tak zveřejňovali jejich agenti?) tak, že článek nejsem schopen datovat. Nejdříve vyšel rozhodně v roce 1971, vzhledem k tomu, že už se v něm mluví o Allelujovi s Hiltonem. Jenže u každého herce se dočteme naprosto jiný věk. Takže podle článku je v době, kdy vyšel, Francu Nerovi 31 let, což by ukazovalo na rok 1972 či 1973. Fajn, sedělo by. Jenže Gianni Garko se údajně narodil před 35 lety (je ročník 1935), Georgi Hiltonovi (nar. 1934) má být pro změnu 32, Terenci Hillovi (1939) dokonce pouze 28, a Lee Van Cleefovi (1925) pro změnu přidali na padesát! U Jeana-Louise Trintignanta se věk nedočteme.
Pokud tomu někdo rozumíte, nebyl byste někdo ochotný články přeložit? Třeba těm slovíčkům vedle rozumím dokonce tak špatně, že ani nejde o věk.
Grazie, su le mani, sceriffo, t'ammazzo, pizza quattro formaggi. (Zde končí má italština).
Arrivederci, Bambini di Praga. 

6 komentářů:

  1. Snad bude moje šestileté studium italštiny:). Pokusím se to přelouskat a dám vědět.

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra zapomněl jsem doplnit v první větě po slově italština "k něčemu":(.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak článek je nudný(herci a režiséři mluví o svých postavách - informace o tržbách - biografie herců a režisérů). Ale k tématu - věk mají v článku blbě. Dataci možná pomůže to, jak jeden o producent mluví o giallu "Il gatto e nove corde" jako o jednom z mnoha giall, který převezme hl. roli v tržbách místo špaget (a v článku dodávají, že se předpověď zatím nenaplnila).
    P. S. Ale je tam i pár zajímavých informací - např. délka Sartanových názvu měla hl. za účel nalákát diváky do kin nebo to, že Velké ticho původně v italských kinech nedopadlo extra dobře, ale díky tržbám v zahraničí (hl. Francie) se to otočilo a druhá projekce v Itálii už úspěšná byla.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc díky! Že to nebude nic extra zajímavého jsem si myslel, na druhou stranu, co herci říkají o svých rolích by zajímavé být mohlo. Kočka teda ukazuje na rok 1971. (A ta předpověď se skutečně nenaplnila, giallo špagety kasovně nikdy nedotáhlo, ani v letech, kdy špagety byly v úpadku.) Ty názvy nevím nevím, já bych si je asi pletl mezi sebou, což se mi občas taky děje ;)

    OdpovědětVymazat
  5. No, on je to spíš obecný popis jejich postav - nějak zvlášť oslňující to není. A o tý předpověďi jsem si to myslel. Jinak, ty názvy filmů o Sartanovy evokují smrt a tajemno - a tohle do kina lidi dostává.

    OdpovědětVymazat
  6. Jasně, ale při těch opakujících se frázích a předlouhých názvech by se mi asi, žít v té době na tom místě, stalo, že bych šel do kina na Sartanu s Garkem a skončil na něčem od Fidaniho ;) (Což byl samozřejmě ten důvod, proč se ty levné produkce jmenovaly, jak se jmenovaly.)
    Jak je ten giallo generátor, někde jsem kdysi viděl i spaghetti westernovej, ale tahle stránka už asi dávno neexistuje. Škoda. Takhle si můžu pár random špagetovejch názvů vycucat z prstu (třeba Django Kills First, Prepare to Die! nebo Living Is Good... Dead Is Better), ale co okáže složit dohromady stroj je kolikrát větší zábava ;)

    OdpovědětVymazat