úterý 22. května 2018

EL ULTIMO KAMIKAZE (1984)

Paul Naschy se neproháněl po španělských kinech jen coby vlkodlak, ale dělal filmy všeho druhu. Na co se jinde specializovalo více tvůrců, to on zastal svým laciným způsobem sám. Psal, režíroval, hrál hlavní role v hororech, giallech, kriminálkách, dobrodružných filmech. Tady se pokusil o něco mezi filmem noir a akční krimi. A je to... naschyovské.
Naschy hraje nájemného vraha zvaného kamikaze, který vyhlazuje jednu mafii na rozkazy druhé. Přitom používá převleky jako je bezdomovec, elektrikář, nebo dokonce žena. Od každé akce odjíždí na motorce, přičemž pokaždé můžeme sledovat, jak na motorce zpomaleně skáče. Tím jsem s Naschyho charakteristikou neskončil. Ve volném čase totiž maluje, jak svou nahou mladou milenku, tak různé výjevy mučení a dokonce sebe v nacistické uniformě! A když už začne být film předvídatelná nuda, najednou se zničehonic vynoří snová sekvence, v níž je Naschy nacistickým důstojníkem v koncentráku!
Pokud tedy sledujeme Naschyho, většinou jak někoho zabíjí, trhá obrázky Hitlera nebo vypráví o své traumatickém dětství a sledujeme do toho archivní záběry Hitlera a holocaustu, je to zábava. Hodně trashová, hodně špatně natočená, ale zábava. Krve je dost, mrtví se nedají spočítat, a co se už vůbec nedá spočítat, je počet odhalených koziček. Tam jsou snad dvě tři ženské v celém filmu, které se nesvléknou. Rádoby erotické scény jsou taky vtipné. Problém je, že Naschymu se věnuje jen polovina děje a ta druhá sleduje jeho značně necharismatického a nezajímavého protivníka, který většinu času prokecá s obstarožní agentkou. Sice má střílející dýmku a podobné vtipné vražedné nástroje, ale je s ním nuda. A nuda je i s mafiánskými šéfy a jejich smysl nedávajícími intrikami, i se všemi Naschyho upovídanými milenkami.
Film je samozřejmě vykradačský, jak to jen jde. Kromě Delonova Samuraje tu máme sekvenci zcela vykradenou z Magnum Force. Tady ale dostanete mnohem větší počet postřílených nahých modelek, z nichž některé jsou dokonce roztrhány granátem. Eklekticitu podtrhuje i hudba, převzatá z lecčeho. Osobně jsem poznal jen téma z Šesti žen pro vraha a z Policie děkuje.
Ze začátku to vypadalo celkem vtipně, ale bohužel, je to v průběhu děje čím dál větší nuda. Občas to vytrhnou třeba náckové nebo Naschyho převleky, ale chvílemi jsem si to fakt musel posunout. 4/10
a.k.a. The Last Kamikaze
Režie: Paul Naschy (jako Jacinto Molina)
Hrají: Paul Naschy, Irán Eory, Manuel Tejada, Mirta Miller, José Bódalo a spousta nahých holek
Hudba: Spousta autorů, kteří o tom nevěděli
Scénář: Jacinto Molina
Španělsko 1984

Žádné komentáře:

Okomentovat