neděle 21. ledna 2018

THE BIG AND WILD WESTERN REWATCH SPECIAL - část 7

John Wayne, Henry Hathaway i Strother Martin se ve speciálu ještě jednou vracejí.

TRUE GRIT (1969)
Když John Wayne přebíral za roli maršála Roostera Cogburna Oscara za nejlepší herecký výkon, prohlásil, že kdyby to věděl, pásku přes oko by si navlékl už dávno. Nepomohlo by mu to, Oscara dostal spíše za zásluhy než za co jiného. Ne, že by tu hrál špatně, ale že by předváděl něco extra, čím by přetrumfl Richarda Burtona, Dustina Hoffmana, Jona Voighta a Petera O'Toolea? To si nemyslím.
Remake bratrů Coenů jsem viděl jen jednou před sedmi lety v kině, ale určitě byl o hodně působivější než tato původní verze, byť vím, že jsem měl problém se závěrem, který byl lépe podaný zde. Henry Hathaway Maršála natočil poměrně rutinně, nijak nebuduje napětí, momenty překvapení eliminuje tím, že ukáže napřed, že osoba považovaná za odzbrojenou či mrtvou se k něčemu chystá apod. Ani obsazení Maršálovi moc nepomáhá. Nemluvím o Waynovi, který je ok, ani o vedlejších rolích, kde najdeme známé tváře od Roberta Duvalla přes Dennise Hoppera po Jeffa Coreyho či Strothera Martina coby chytráckého koňského handlíře, myslím především představitele dalších dvou hlavních rolí. Mattie má být malá holka, takže obsazení Kim Darby bylo mimo už věkem. Krom toho je neskutečně nesympatická a i divák by se jí nejradši co nejrychleji a jakkoli zbavil. Texaský ranger Glen Campbell pak postrádá jakékoli charisma i herecké nadání. Zpěvák možná nebyl nejhorší, ale rozhodně tu nezazářil a scény, kdy se hádá s Mattií, patří k těm nejslabším.
Zbývá nám tu tak příběh, který je neotřelý, ale mdle podaný, a kdyby nebylo Wayna a představitelů vedlejších rolí, asi bychom pozornost celé dvě hodiny neudrželi. Celé se to snaží podporovat hudbou Elmer Bernstein, jenže Hathaway ji použil mnohdy naprosto nevhodně. Přesto to nakonec není vůbec tak špatné, jak by se z mého popisu mohlo zdát. Jen myslím, že je film mnohde přeceňovaný, a že Wayne má dost lepších filmů. Mám chuť se po letech podívat na Coenovic remake s Jeffem Bridgesem, abych měl lepší srovnání. A dost bych chtěl vidět televizní verzi s Warrenem Oatesem. 7/10
a.k.a. Maršál
Režie: Henry Hathaway
Hrají: John Wayne, Kim Darby, Glen Campbell, Jeremy Slate, Robert Duvall, Dennis Hopper, Strother Martin, Jeff Corey, Alfred Ryder, John Fiedler, Hank Worden, Wilford Brimley
Hudba: Elmer Bernstein
Podle knihy Charlese Portise
USA 1969

4 komentáře:

  1. Coenovic verze na mne skutečně zapůsobila. Tohle jsem po pravdě ani celé nedokoukal. Podle mého průměrná Wayneovka. Taková uspávačka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se na remake podíval znova a musím říct, že jediné, co má originál lepší, je soundtrack (byť nevhodně používaný). Už ani ten konec mi nevadil. Bridges, Damon i Steinfeld Wayna, Campbella a Darby překonávají o parník.

      Vymazat
  2. Mně se u Coenů moc nelíbil ten konec "o třicet let později". To bych radši Bridgese viděl taky skákat na koni přes plot. Ale to je snad jediná věc (kromě soundtracku), kterou má starší verze lepší. Nevím, jaká může být ta verze s Oatesem, teď koukám, že to ani není další remake, ale třetí díl série, kde Oates nahrazuje Wayna v jeho roli. Zajímavý... snad to někde seženu.

    OdpovědětVymazat
  3. No vida. Aspoň Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=fd3HmjOWelU

    OdpovědětVymazat