úterý 28. listopadu 2017

HAI SBAGLIATO... DOVEVI UCCIDERMI SUBITO! (1972)

Už nevím kde jsem o tomto filmu četl, že je míchanicí gialla a spaghetti westernu. To je hodně nepřesné označení. V tom případě by totiž jako takové míchanice museli být označováni i všichni Sartanové a Sabatové. Přesně tak mi totiž tento film připadal. Jako Sartana bez Sartany.
Na začátku do špinavého městečka přijíždí jakýsi muž. Krátce se zastaví v baru a potom pomocí pistole s tlumičem vykrade banku a všechny v ní pozabíjí. Po loupeži se za městem setkává se svými dvěma komplici, z nichž jednomu nevidíme do tváře. Doteď to bylo poměrně dobře udělané a přehledné. A najednou ostrý střih, oba známí lupiči najednou leží a ohrožují je hadi! A oba jsou uštknuti. Po úvodních titulcích pak do jiného městečka přijíždí Robert Woods jako vyšetřovatel pojišťovny a seznamuje se s místním obyvatelstvem, které něco tají...
Režisér Mario Bianchi napřed dělal obskurní spaghetti westerny, potom ještě obskurnější gialla a nakonec rovnou skončil u porna. Soudě dle tohoto filmu, možná je to trochu škoda. Jednotlivé scény totiž nejsou špatné. Až do té záležitosti s hady má totiž začátek docela atmosféru, a i potom film docela ubíhá. Sice je upovídanější, protože všichni pořád konspirují, ale pořád se něco děje, na Roberta Woodse čeká zákeřný protivník za každým rohem a máme tu dost akce. Jenže je problém se střihem. Nevím, jestli to tedy není verzí, kterou jsem sledoval, mohla být divně sestříhaná, ale spousta scén na sebe vůbec nenavazuje, jiným jako by chyběl začátek nebo konec, a občas chybí i vnitřky, jako u těch hadů. Stejně tak může někdo spadnout do propasti, o které jsme předtím neměli tušení, čistě proto, že nám ji neukázali. A možná v tom opět hrály roli střihačovy nůžky. (Ačkoli je vůbec kravina, aby někdo padal do propasti, která je VEDLE říčního koryta).
Jinak opravdu jsem měl pocit, že se dívám na Sartanovku, ve které nehraje Garko a místo něj je tam Robert Woods. Stejná konspirace, stejné měnění identit, všechno přesně jako v Sartanovi. A je to škoda, že v tom ten Garko není a není to Sartana, protože by to nebyl zase tak špatný díl v sérii. Pokud by to režíroval Carnimeo, určitě by si pohlídal i ten střih a Nicolai by dodal lepší hudbu než Savina. Při honičce na koních nám začne jazzový koncert! Na druhou stranu, Robert Woods i přes svoje sedmdesátkové háro je docela fajn hrdina nad věcí. Nemá charisma George Hiltona, kterého mi vzhledem připomíná, ale určitě je to sympaťák. Ani zbytek obsazení není tak špatný. Frank Braña je s knírem dobrý drsný šerif, Carlo Gaddi a Ivano Staccioli si sice jsou až moc podobní, ale vždy jsou jako slizcí padouši spolehliví, a Nieves Navarro to tu sekne. Akorát jak poslouchám v poslední době podcast Giallo Ciao Ciao, už jí nemůžu odpárat přezdívku "butthole face", kterou jí tam dali. Nechápu tedy proč.
Škoda střihu a toho, že už v úvodní scéně si můžete všimnout, kdo je ten záhadný třetí lupič. Celá záhada tím jde do kopru. Pak tu máme gumové hady a ne zrovna dobrou kameru. Jinak to ale není vůbec špatný detektivní spaghetti western, zvláště s přihlédnutím k době vzniku a produkčním podmínkám. 6,5/10
a.k.a. Kill the Poker Player, La muerte llega arrastrándose, Creeping Death
Režie: Mario Bianchi
Hrají: Robert Woods, Frank Braña, Nieves Navarro, Carlo Gaddi, Ivano Staccioli, Ernesto Colli, Omero Capanna
Hudba: Carlo Savina
Španělsko / Itálie 1972

7 komentářů:

  1. Výborná recenze. Tenhle film jsem viděl cca před měsícem a vypíchl jsi hlavní důvody, které mě mrzely při sledování (úvodní střih (u které jsem si musel vsugerovat, že mě šálil zrak - ne moc úspěšně - abych cítil alespoň trochu napětí) a střih celkově, podivná hudba atd.). Vadili mi ještě rvačky (sami o sobě fajn, ale v samotném filmu mi vadili) ,potom podivné herectví Brani ke konci (celou dobu fajn, ale potom ke konci..i když to mohl zprasit dabing - sledoval jsem to v angličtině) a taky některé části ke konci (zvlášť SPOILER pěstní souboj ve vodě, monolog záporáka a ne úplně vysvětlené obivnutí jedné postavy SPOILER). Ale nejsou zase tak silné aby moje hodnocení se lišilo od tvého.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak v tomhle typu filmu herci hrají už jenom tím, jak vypadají, takže mi Braña nepřipadal na konci horší než předtím. Sledoval jsem to taky anglicky a dabing mi nepřipadal nějak extra špatnej. Z čeho je překlep slovo "obivnutí"? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pravdu díš... myslel jsem obživnutí, omlouvám se za chybu.

    OdpovědětVymazat
  4. Aha. Obživnutá postava asi jenom předstírala smrt? Woods nad ní stál koneckonců jenom chvilku, to mohla vydržet. Jestli teda myslíš "butthole face", žádnou jinou oživlou postavu si nepamatuju.

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, myslím Nieves (jak proboha v tom podcastu přišli na tuhle přezdívku?). Mě to přišlo totiž naprosto zbytečné - jestli to mělo Woodse oklamat, tak to (podle mě) za to nestálo. Jinak to samozřejmě mohla vydržet, mě spíše šlo o to, že jsem nepochopil důvod téhle zbytečné maškarády (mohla zmizet i pod jinou záminkou).

    OdpovědětVymazat
  6. U spaghetti westernů jsem si už zvykl na to, v ničem se moc nevrtat, protože pak se to z logický stránky začne hroutit. Zrovna nedávno jsem viděl jiný western, kde hlavní padouch dostane hrdinu na šibenici a pak ho těsně před popravou sám osvobodí, aby se obohatil. Ne, nedává to vůbec smysl. Ale přece by nezabili hrdinu už na začátku, o čem by to pak bylo? (On v tom filmu pak stejně jenom seděl v jeskyni a na něco čekal.)

    Jak na to přišli, nevím, epizodu, kde s tím pravděpodobně vyrukovali, jsem neslyšel, protože jsem film, kterým se zabývají, pořád neviděl (Death Walks on High Heels). Ale v epizodě o Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion, All the Colors of the Dark a jinde to opakovali (teda jenom Creep) pořád, takže to už z hlavy nedostanu.
    Asi to bude mít něco společného s plastikami, které pravděpodobně na přelomu 60. a 70. let prodělala. Měla pak nejen odbarvené vlasy na blond, ale buď pohubla, nebo měla nějakou plastiku v obličeji a i tady vypadá trochu voskově. Ale zase nejsem odborník, není to tak zřejmý jako později třeba u Charlese Bronsona, každopádně když porovnám její obrázky z Ringů a z těchhle filmů, trochu tam rozdíl je (a ne daný věkem). (Že měla plastiku prsou je pak jasný, to je vidět na první pohled, ani to moc pěkně nevypadá.)

    OdpovědětVymazat
  7. Dodatek: U gialla už jsem si na to zvykl taky, jenom recenze, které teď vycházejí, jsou starší, takže tam zním ještě kritičtěji ;)

    OdpovědětVymazat