sobota 16. září 2017

OIK'S GRANDIOSO GIALLO SPECIAL - part 6

And now for something a little bit different...

ALLA RICERCA DEL PIACERE (1972) 
Změna! Žádný černý vrah s nožem, žádné scény vražd, žádné hektolitry krve. Amuck rozkrývá zločin, o němž na začátku ani nevíme, zda se stal. Přesto to nakonec giallo nepochybně je.
Stručně k ději: Barbara Bouchet se nechá zaměstnat jako sekretářka u bohatého spisovatele Farleyho Grangera a jeho svůdné ženy Rosalby Neri. Ti žijí na ostrově u Benátek. Barbara sem ale nejde náhodou - její předchůdkyní byla její kamarádka, která záhadně zmizela a Barbara je rozhodnuta dozvědět se proč. Brzy po svém příjezdu zjistí, že Granger a Neri nejsou normální rodina, pořádají často orgie, na kterých promítají pornofilmy. A v jednom z nich Barbara svou kamarádku pozná. Brzy začíná mít pocit, že se ji její zaměstnavatelé snaží zabít...
Tenhle film plyne dost pomalu, ale jak si člověk na tempo zvykne a naladí se, nehrozí nuda. Násilí skoro žádné, lekaček taky moc ne, byť pár děsivých existencí tu máme od komorníka po podivínského rybáře. Největší strach je ale z Grangera a Neri, navenek usměvavých a vlídných, nicméně zcela evidentně krutých a podlých lidí, kteří ostatní jen zneužívají pro své radovánky. Což zní jako spoiler. Po celou stopáž jsem si kladl několik otázek - došlo vůbec k zločinu? A jak se to celé rozřeší? Závěrečná pointa mě pak docela překvapila, což je dáno hlavně chytrostí scénáře, který mě pomalu přesvědčil o naprostém opaku.
Což ovšem neznamená, že jediné, čím je tento film proslulý, je erotika. Té je tu požehnaně. Chtěli byste vidět Barbaru Bouchet a Rosalbu Neri nahé? Užijete si jich dosytosti. Dokonce spolu v lesbické scéně, která je ještě ke všemu zpomalená. Navíc tu máme ještě lesbickou scénu Barbary Bouchet s Patrizií Viotti, abyste náhodou nezmeškali fakt, že tenhle film si v oblasti sexuality servítky nebere. Tyhle scény nepochybně film posunuly mezi obskurní záležitosti, na druhou stranu, kdyby jich nebylo, dodnes by se na něj prášilo jako na nezajímavou detektivku.
Jsem rád, že už je možnost vidět film v plné širokoúhlé verzi, protože dlouho byl dostupný jen v ořezaném VHSripu. Giordaniho kamera tak vynikne v plné parádě, stejně jako krása obou hlavních představitelek. Barbaru Bouchet jsem v hlavní roli vlastně viděl poprvé a vůbec nezklamala, stejně jako Rosalba v roli dravé šelmy. Farley Granger je rovněž výborný a je na jednu stranu docela škoda, že od hlavních rolí u Hitchcocka se dostal "jen" k rolím v "obskurních" evropských filmech. Přísného komorníka ztvárnil Umberto Raho, známý třeba z Ptáka s křišťálovým peřím. Jinak si film vystačí s poměrně skromným množstvím postav - proč taky mít spoustu zbytečných lidí. Vše podkresluje povedená Usuelliho hudba, zvláště Piacere sequence je zase takový ušní červ - tato skladba se dostala i do filmu Big Lebowski. Překvapivě docela líbilo a z giallo maratonu asi celkově nejlepší zážitek, byť to samozřejmě není nic geniálního. 7,5/10
Malá anketa - Barbara Bouchet nebo Rosalba Neri? ;)
a.k.a. Amuck, Maniac Mansion, Hot Bed of Sex, In Search of Pleasure, Leather and Whips (bože to jsou názvy)
Režie: Silvio Amadio
Hrají: Barbara Bouchet, Farley Granger, Rosalba Neri, Umberto Raho, Patrizia Viotti, Nino Segurini, Petar Martinović
Hudba: Teo Usuelli
Itálie 1972

6 komentářů:

  1. Takže film vyniká pro giallo vynikajcím námětem a chytrým scénářem a má dobrou hudbu a dobré herecké výkony. Mohl bys mi ujasnit,jaké to má slabiny (moje nechápavost je zřejmě pořád způsobena nemocí, tak omluv)? Jinak dobrá recenze.
    P. S. Ad anketa - pravděpodobně Rosalba Neri (šarm mrchy mě vždy více...zajímal:))
    P. S. 2 Jen taková poznámka se servítkami - ono giallo s lesbickými scénami tak zvláštní není, ono by to bylo zvláštní, kdyby tam byl naznačený vztah mužů - homosexuálů a zároveň se z toho nepokusili ve filmu udělat slabost (a ještě jedna věc - nevím proč, ale zšentilý homosexuál z Profondo rosso na mě působil dost zvláštním charismatem a upřímně nevím, z jakého důvodu)

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající jsem nenapsal, spíše neobvyklý. Slabiny to pro někoho může mít v rozvleklosti a někomu se to, co mě zaujalo, může zdát naprosto fádní a nezajímavé. Mně se film líbil, ale je mi jasné, že každému nebude.
    Jo, u mě to samozřejmě vyhrává taky Rosalba :) Když budu parafrázovat Červeného trpaslíka - S Barbarou bych šel taky, ale myslel bych přitom na Rosalbu. :D The best of je samozřejmě Edwige Fenech ;)
    Pokud vím, v jednom poliziescu hraje Antonio Sabato homosexuálního policajta, ale to jsem ještě neviděl, tak nevím. Možná jsou homosexuální i Porel a Lovelock v Live Like a Cop, Die Like a Man od Deodata, ale tenhle film jsem taky neviděl. U gialla o tom nevím. Ne, že by to bylo něco, co bych v tom chtěl vidět :D Jinak jsem v giallu homosexuály zatím viděl jen jako fotografy či podobné postavy, směšené zženštilé chlapíky.
    Ad homosexuál v Tmavě červené - hrála ho žena, možná to bude tím. Daboval to samozřejmě chlap. Já teda u tý scény hlavně přemejšlel, jestli je to chlap nebo žena namaskovaná na chlapa namaskovanýho na ženu. Takovej obrácenej postup od Monty Pythonů a scény kamenování :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já i kapitán James T. Kirk skromně hlasujeme pro Barbaru. Na vysvětlenou - jo, Bouchetová se objevila i ve Star Treku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona v těch šedesátkách hrála leckde. Byl jsem docela překvapenej, když jsem ji zahlídnul ve velkotrháku s Waynem a Douglasem In Harm's Way, kde hned na začátku tančí na pláži nebo co. A v Casinu Royale strčila do kapsy i Andressovou.

      Vymazat
    2. Tak po zhlídnutí Don't Torture a Duckling už jsem taky trochu na vážkách... :D

      Vymazat
  4. Toho homosexuála hrála ženská? Tak to jsem nečekal:O.

    OdpovědětVymazat