úterý 26. září 2017

MACISTE CONTRO I MOSTRI (1962)

Maciste, postava cestující napříč kontinenty i časem. Objevoval se v antickém Řecku, Římě i Malé Asii, bojoval proti Mongolům ve Východní Evropě i proti Číňanům, Mayům, Arabům, čarodějnicímupírům, měsíčním lidem, kyklopům a vůbec všemu, co kdy (ne)chodilo po tomhle světě, včetně Zorra mstitele (v podání Vinnetoua) a konečně i Herkula, Samsona a Ursa. Dokonce i Toto se mu postavil??? Až se divím, že se nebojoval taky proti husitům. Tady se posuneme o pár milionů let zpátky, tenhle film se odehrává v pravěku.
Pro spoustu italských žánrovek se dokážu nadchnout a nějakou dobu sledovat jen je. Spaghetti westerny už jsem dost prozkoumal, ale spousta jich ještě čeká, giallo nedávno, poliziotteschi, to všechno mě baví. Ale u peplum mě vždycky momentálně viděný film na nějakou dobu od dalšího průzkumu žánru odradí. Asi si špatně vybírám rovnou ta béčka, na druhou stranu nejsem moc fanda kostýmních historických dramat, byť asi bych měl napřed koukat na Romula a Rema, Trojskou válku či Rhodský kolos (od Leoneho!) než na Macisteho bojujícího s jeskynními lidmi a s příšerami. Takže nebudu to protahovat, tenhle film je mizernej.
Máme tu prakticky všechno, co je v tomhle žánru doma. Udatný svalnatý hrdina, několik krásek v ohrožení, spousta bitek. Jenže hrdina Reg Lewis je dost nesympatický a bitky jsou nepřehledné. A ani nedostatek financí neodradil tvůrce od toho, aby do filmu dali několik scén s příšerami. Hned ta první vypadá jako Falco z Nekonečného příběhu a vůbec je k smíchu, sobouj s druhou, žijící pod vodou, zase vypadá jako když Bela Lugosi "zápasí" s gumovou chobotnicí v Ed Woodovi. No a pak je tam ještě záběr na malou ještěrku a herci předstírající, že je obrovská. Jo a zemětřesení bylo taky vtipné. No a aby byl film dostatečně dlouhý, jsou tu hned dvě taneční rituální scény.
Příběh je prostý. Lidé stavějící chaty se usadili v malebném údolí, jenže jeskynní lidé je přepadli a unesli všechny ženy, aby je obětovali bohům. Lidé z chat mají naštěstí na své straně Macisteho, takže se vydávají na odvetu. Maciste si navíc v jeskyni najde nečekaného spojence - náčelníkovu nevěstu. Tu hraje Margaret Lee a ta je asi jediným důvodem, proč se na to dalo koukat. Občas. Maciste není evidentně cesta pro skorozačátečníka v italských sandálovkách - a tento možná ani pro pokročilého. 3/10
a.k.a. Fire Monsters Against the Son of Hercules, Colossus of the Stone Age
Režie: Guido Malatesta
Hrají: Reg Lewis, Margaret Lee, Birgit Bergen, Nello Pazzafini
Itálie 1962

Žádné komentáře:

Okomentovat