pátek 2. června 2017

BATMAN (1966)

Batponožky, bathodinky / batknedlíky od batmaminky (parafráze písně Disco 2000 od skupiny Zikkurat)
V dnešní době temných a temnějších filmů o Temném rytíři, který v temném městě Gothamu pronásleduje psychopatické temné padouchy si nelze už dobře představit, že komiksový Batman byl někdy barvičkovatý praštěný dobrodružný příběh, který byl určený především dětem. A podle něj vznikl televizní seriál a film s dvojicí Adam West - Burt Ward, který měl legendární znělku (Tadadadadadadada - Betmééén!) a legendárně mizernou výpravu (jedna bitka se odehrávala ve tmě, aby se ušetřilo).
Film vznikl téhož roku, nevím, zda seriálu předcházel. Je však koncipován úplně jako televizní seriál. Každá dvacetiminutovka je narvaná dějem k prasknutí, a často se objeví dokonce předěly typické právě pro seriály, které přicházejí v dramatických prostřizích z jedné scény do druhé, a umožňují plynulé zařazení reklamy. Film je tak velice silně epizodický a nikde se nezastaví, což ale mělo za následek, že jsem se trochu nudil. Na druhou stranu jsem se nesmyslností a absurdností dost bavil a hodně jsem se nasmál. Považte: Batman má všechno bat. Batmobil, batkoptéru, batloď, batcykl, batlano, batžebřík, batsprej na odpuzování žraloků, dokonce i batkurs, batrychlost a batzakřiveni. Robin nosí jenom úzkou škrabošku, ale prohlašuje, že jeho příbuzní netuší, kdo ve skutečnosti je. Stejně tak Catwoman se vydává za ruskou novinářku (Jmenuji se Kitjana, přátelé mi říkají Kytka), ale k zamaskování jí stačí jen kostým a škraboška, aby ji Batman nepoznal.
Padouchem tu není ale jen Catwoman, ale i Joker, Tučňák a Hádankář! Bohužel čím víc padouchů, tím menší prostor pro každého z nich. Zvláště Hádankář je dost nevýrazný, a Joker je jen smějící se figurkou, v podání Cesara Romera však kouzelnou (ne, sem by psycho Ledger ani Nicholson neseděli). Výrazněji tak zasahují do děje hlavně sexy Lee Meriwether coby Catwoman a Burgess Meredith jako Tučňák, který je však spíše trapný. O nejvtipnější scény se tak starají sami Batman a Robin. Moje nejoblíbenější jsou tyto - Batman pronásleduje loď, která zmizí, on se potopí do moře a vytáhnou ho s gumovým žralokem zakousnutým do nohy! A druhá - Batman běhá po mole s bombou a nemůže ji hodit do moře, protože mu cestu vždy zkříží Armáda spásy, jeptišky, matka s kočárkem nebo kachňátka! A kdykoli už to vypadá, že je po Batmanovi, střih a Batman vysvětluje, jak se zachránil. "To byl hodný delfín, že se postavil do cesty torpédu!"
Píseň známá ze seriálu se bohužel objevuje jen v instrumentální podobě, ale zato často. Bohužel akce dostaneme poměrně málo, bitky vlastně jen dvě, a nepřehledné, zato tu závěrečnou s komiksovými "zvukovými" efekty. Znělka tu zazní jen instrumentálně, hudba Nelsona Riddleho se k filmu ale hodí. Oproti filmům od Burtona či Nolana je to tak hodně zastaralý a dnes již jen směšný film, který působí skutečně spíše jako parodie. Ovšem právě proto stojí za to vidět. Neviděl jsem Schumacherovy filmy s Batmanem, které se tomuto snad podobají, ale ty budou spíš prostě blbé než praštěné. 7/10
Batrežie: Batrežisér
Hrají: Adam West, Burt Ward, Burgess Meredith, Cesar Romero, Lee Meriwether a další Batherci
Bathudba: Nelson Riddle
Batscénář: Batscenáristé
BatUSA, bat1966

Žádné komentáře:

Okomentovat