úterý 9. května 2017

THE GREAT ESCAPE (1963)

24. března 1944 uteklo 76 spojeneckých důstojníků z tábora Stalag Luft III. Vykopali tři tunely, jeden však byl objeven. Uprchlíci si vyrobili falešné civilní oblečení, falešné doklady, naučili se německy. Pouze třem z nich se však podařilo utéct na svobodu, zbytek byl pochytán. Třiadvacet z nich bylo vráceno do tábora, padesát jich bylo popraveno a tajně spáleno. Mezi nimi byl i plukovník Arnošt Valenta, český letec RAF.
Při čtení o podrobnostech útěku mě překvapuje, jak se filmová adaptace málo odchyluje od reality. Valenta se v ní bohužel neobjevuje, národnosti byly zhuštěny - drtivá většina tábora jsou Britové, tři Američané, jeden Polák a jeden Australan. Vůbec postavy byly spojeny třeba ze dvou, ze tří - ono by při množství zajatců asi nebylo možné, aby zde bylo třeba třicet hlavních postav. I tak je tu těch důležitých a výraznějších docela dost, přesto se Sturgesovi povedlo, že v nich divák absolutně nemá zmatek, každá je nějak odlišená a snad každou si člověk oblíbí. Taky s každým zhlédnutím objevuju někoho dalšího, koho lze sledovat. Napoprvé jsem se samozřejmě soustředil na McQueena, Bronsona, Pleasence, později třeba na Ashley-Pitta, Cavendishe, a teď mě zase zaujal Haynes, kterého prve Gordon Jackson zmate při zkoušce z němčiny a následně prchá v přestrojení za vojáka.
Obsazení filmu je takřka dokonalé. Zvláště Britové válí, z Američanů je asi nejlepší James Coburn jako vtipný Australan s obřím kufrem. Steve McQueen je sice hrozně cool, jeho motorku, odchody na samotku i házení s míčkem nejde nežrat, ale v některých scénách docela přehrával. Charles Bronson pak imituje polský přízvuk tak, až je občas nechtěně směšný. Klaustrofobie mu ale šla docela dobře. Vadí to ale celkovému dojmu? Mně tedy ne. Dál tu máme ještě Jamese Garnera coby handlíře, který sežene snad úplně všechno, Donalda Pleasence coby slepnoucího padělatele, pozorovatele ptáků, milovníka čaje (hned jsem si taky musel uvařit), Richarda Attenborougha jako velkého organizátora,  Gordona Jacksona jako jeho pobočníka a další a další a další.
Spousta lidí si různě stěžuje, že tábor je příliš pohodový, že se tam mají jako na dovolené a že se tam provádějí až moc komické kousky (viz moje oblíbená scénka s převlekem za ruské zajatce). Částečně s tím souhlasím, přidat trochu aspoň na buzeraci ze strany dozorců by neškodilo. Na druhou stranu mám pocit, že tato část diváků jednak nedávala pozor na začátku, jednak si plete zajatecké tábory s vyhlazovacími. Klíčem k té atmosféře je velitel Von Luger, který není nacista, je to pilot, který zajatce bere jako kolegy piloty, a jak sám říká, jde mu o to prostě tam tu válku v klidu přečkat. Zjevně má i u svých trochu více svinských podřízených dostatečnou autoritu, aby zajatce příliš nešikanovali. A kdo se diví, že zajatci vůbec chtějí utíkat, ten zjevně není schopen vůbec myšlenku filmu pochopit.
Možná bych měl maličkou výhradu k jazykům. Až příliš mnoho Němců totiž umí v této době až příliš dobře anglicky. A občas se Němci mezi sebou baví anglicky i ve chvílích, kdy by dávala smysl spíš němčina. Ta není titulkovaná, takže v ní zazní spíše nedůležité informace, nebo zní ve chvílích, kdy je to nezbytně nutné. Ale jazykové znalosti zaráží především u komického bachaře Wernera. Ale to je častá filmová chyba, cizinci mají silný přízvuk, ale neskutečně bohatý slovník. Tady to nejde do takové absurdity jako jinde, ale přesto je těch anglicky mluvících cizích postav moc.
I přesto, že film má téměř tři hodiny, se u něj nedokážu nudit. Není v něm snad jediná slabá chvilka. První skoro dvě hodiny sledujeme přípravy na útěk, ve zbylé hodině pak útěk samotný. Akce střídá akci, napětí nepolevuje a na konci pěkně zamrazí. I zde jsou trochu humornější pasáže s Jamesem Coburnem, které ale nijak neruší vážnost toho ostatního. Kapitolou samou pro sebe je soundtrack, který Elmer Bernstein skládal snad přímo v kině. Tam je fakt ozvučený naprosto přesně snad každá pohyb, každá akce. Fakt nemám, až na ty drobnosti výše, co bych tomu vytknul. Součást mého Top 10. 10/10
a.k.a. Velký útěk
Režie: John Sturges
hrají: Steve McQueen, James Garner, Richar Attenborough, James Donald, Charles Bronson, Hannes Messemer, Donald Pleasence, John leyton, James Coburn, David McCallum, Gordon Jackson a další
Hudba: Elmer Bernstein
Scénář: James Clavell, W.R. Burnett
USA, 1963

Žádné komentáře:

Okomentovat