úterý 25. dubna 2017

JONAH HEX (2010)

Tohle s westernem má společnou snad jen dobu, kdy se to odehrává. Ve skutečnosti jde o 70 minut dlouhý klip z MTV, se zápletkou jak ze špionážního filmu, s rádoby mystickými podtexty a komiksovou akcí. Ano, je to podle komiksu, ale tam taková akce vypadá přirozeně, narozdíl od filmu. Kamera je v jednom kuse v pohybu, až z toho bolí hlava, hudba hraje pořád, a když se hrdina naštve, začne metalovej koncert! Dobové ukotvení je taky matoucí. Objevuje se i sám Velký Dokonalý Prezident USA v roli Boha, Jonah Hex je VYVOLENÝ (na tohle slovo mám alergii) a jedině on může VŠECHNY ZACHRÁNIT. (Proč mám pocit, že dialogy v dnešních filmech se píšou s tím, že se dají do traileru?)
Josh Brolin je sice docela fajn a rád bych ho viděl v nějakém dobrém westernu, kde by nemusel za každým zabitím říct nejapnou nevtipnou hlášku. V nevtipných hláškách je přebornicí Megan Fox, vypadající jako reklama na Photoshop, kterou sem dali snad z úplně jiného filmu. Hlavní padouch Malkovich vypadá jako Ondřej Hejma a hraje rutinně a bez zájmu, určitě umí líp. Na straně padouchů tak nejvíc pobaví podivně potetovaný Michael Fassbender s buřinkou a kudlou, který tak přehrává, až se jeho rádoby šílený zločinec stává spíše komickým šaškem. V téhle stylizaci je ale nakonec Fassbender jednou z nejlepších věcí, co se tu dá vidět.
Dál tu máme oživování mrtvých, psychedelické sny, wrestlingový zápas, přemrštěnou superzbraň, která je tak strašně složitá, až to nedává smysl (k čemu tak strašně složitej nabíjecí systém, kterej vypadá jako pásová výroba? Hlavní je u toho balistika, aby to střílelo rychle a k tomu není rozhodně potřeba šest pater) a naprosto nevyužitého psa. Jediné, co se mi líbilo, byla úvodní scéna v městečku, kam Hex přiveze čtyři mrtvé desperáty. Ta byla fakt jak vystřižená z nějakého spaghetti westernu, říkal jsem si, že to nebude špatný.. A pak začne akce... a v ní se dostanou ke slovu dva rotační kulomety pověšené na bocích Hexova koně... Mimochodem odkudkoli Hex odjíždí, všechno za ním vybouchne. A i přes velkou brutalitu se neobjeví kapička krve. Doslova jsem zbytek protrpěl. 4/10
Reinkarnace Woodyho Strodea!
Režie: nevím
Hrají: zjizvená tvář, reklama na Photoshop, Ondřej Hejma, potetovaná buřinka
Hudba: generátor metalu
Scénář: napsán během pauzy na oběd
USA 2010

3 komentáře:

  1. Ztratils necelou hodinu a půl svýho života. Ale zkus si přečíst ten komiks. Jo, nejsi zrovna komiksový fanoušek, ale soubor Hexových příhod "Tvář plná násilí" vůbec není špatný. Nic převratnýho, ale mě to potěšilo. S filmem nesrovnatelné. A taky zkus Grandville. Viktoriánská noirová steampunková drsná detektivka s nekompromisním jezevcem v hlavní roli.

    OdpovědětVymazat
  2. Já svůj vztah ke komiksům v poslední době nějak přehodnotil. Konečně jsem našel takový, co se mi líbí :) Je možný, že jsem byl ovlivněnej většinovou produkcí, která se mi dostávala do rukou, když jsem brigádničil ve skladu knih - kromě Lucky Luka, Asterixe a Garfielda to všechno vypadalo naprosto stejně a pro mě nepřitažlivě (včetně klasik jako Superman či Spider-man). Ty přehršle stejně vypadajících komiksových filmů, které stále Hollywood ve velkém chrlí, tomu taky moc nepřidaly.
    Na Hexe aspoň trochu mrknu, zajímá mě, jak to vypadá v kreslený verzi. Snad lépe. Motiv mluvení s mrtvolami a tak podobně mě sice moc neláká, ale třeba to bude podáno zajímavěji.

    OdpovědětVymazat
  3. V komiksu co jsem viděl s mrtvolama nekrafá, to tam chybí.

    OdpovědětVymazat